30 Nisan 2012 Pazartesi

Paçanga böreği



Malzemeler:
3 adet yufka
12 dilim pastırma
3 orta boy domates
3 sivri biber
200gr. kaşar
kızartmak için sıvı yağ


Yapılışı: Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkarın ince ince halka doğrayın. Kaşarı'da rendeleyip hazırlayın. Yufkayı dörde bölüp ikiye katlayıp daha küçük bir üçgen elde ediyoruz. Yani her yufkadan 4 börek yapıyoruz. Ben el açması yufka kullanıyorum. Daha ince olduğu içinde ikiye katlıyorum. Makina'da açılmış yufka kalın  oluyor. Bu nedenle tercih etmiyorum. Üçgen kesilen yufka'mıza bir dilim pastırma, üzerine küp domates, biber, rende kaşarda koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. Uçlarını suya batırıp yapışmasını sağlıyoruz. Kızgın yağda böreklerimizi kızartıyoruz. (Sivri biberi tavada az yağda soteleyebilirsiniz. Ben hepsini çiğ kullanıyorum.) Afiyet olsun:)

Patatesli tepsi köftesi




Malzemeler:
500 gr. dana, kuzu karışık kıyma
3 orta boy patates
6 adet salkım domates
4 adet sivri biber
1 yumurta
1 çorba kaşığı salça
2 su bardağı su
karabiber, kekik, kimyon, pulbiber, tuz


Yapılışı: Patatesleri soyup rendeliyoruz. Kıymanın içine yumurta, baharatlar ve rende patatesi ekleyip yoğuruyoruz. 30 cm çapında fırın tepsisine elimizle iyice bastırarak yayıyoruz. Üzerini domates biberle süslüyoruz. Bir çorba kaşığı salçayı soğuk suyla ezip malzememizin üzerine döküp fırına veriyoruz. 200 derecede pişiriyoruz. (Malzememizi normal köfte gibi yuvarlak yaparakta tepside kızartabilirsiniz) Afiyet olsun:)

28 Nisan 2012 Cumartesi

Kaparili salata



Malzemeler:
6 yaprak kıvırcık marul
2 taze soğan
1 tutam maydanoz
2 domates
1 kahve fincanı kapari
balzamik sirke, zeytinyağı, erik ekşisi
tuz


Yapılışı: Kapari hariç sebzeleri dilediğiniz gibi doğrayın. En son kaparinin yarısını  ince kıyın kalan kıyılmamışlarla beraber salatanın üstüne ekleyin. Servis yapacağınız zaman sosunu ekleyin . Afiyet olsun:)

Kuskus pilavı



Malzemeler:
2 su bardağı kuskus
2 çorba kaşığı tereyağı
4 su bardağı su
tuz


Yapılışı: Tereyağı tencerede eritilip kuskus ilave edilir. Kuskuslar kızarana kadar kavrulur. Kavrulma kıvamını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Kıvamı geldiğinde dört su bardağı kaynar su ilave edilip orta ateş'de suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince ocağın altını kısıp 5 dk. demlendirin. Yapışmaması için arada harmanlayarak karıştırın. Afiyet olsun:)

Karides güveç



Malzemeler:
300gr. temizlenmiş karides
4 diş sarımsak
3 sivri biber
2 domates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 fincan rende kaşar
karabiber, tuz




Yapılışı: Tencerede tereyağı eritilir. Doğranmış sarımsak ve sivri biber sotelenir. Kabukları soyulup doğranan domatesde eklenip sotelenir. Karides , karabiber, tuz ilavesiyle 15 dk pişirilir ve güveç kabına alınır. üzerine kaşar dökülüp fırına verilir. Pişme süresi kaşar eriyip hafif kızarana kadar. Afiyet olsun:)

27 Nisan 2012 Cuma

Tavuk göğsü



Malzemeler:
Yarım tavuk göğsü
1 litre süt
1 çay bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı pirinç unu
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2,5 çay bardağı su


Yapılışı: Bu tatlıda en önemli olan tavuğun taze olması. Dondurucuda beklemiş tavuk kullanılmaz. Bir gece önceden tavuğu haşlayın. Derin bir kasede liflerini ince ince didikleyin. Süzgece alıp soğuk suda elle ovuşturarak iyice yıkayın. Su dolu bir kasede yarım saat bekletin, iyice yıkayıp süzün ve sıkın. Bu işlem en az 5 kez tekrarlayın. En son soğuk su dolu kaba koyun ve 1 gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün tavuk 3 kez daha soğuk suda yıkanıp süzülüp iyice sıkılır.
  Derin bir tencerenin içine süt koyulup kaynatılır. Suyu sıkılan tavuk tencereye alınır 5 dk. kadar mikserlenir. Sonra tahta kaşıkla döverek 20 dk. pişirilir. Bir kasede 2,5 çay bardağı soğuk su, nişasta, pirinç unu iyice karıştırılır. Ocaktan indirdiğiniz tencereye çok yavaş ilave edip hızlıca karıştırılır. Tekrar tencere ocağa alınır kısık ateşte 5 dk. pişirilir. Şekeri ilave edip 15 dk. daha pişirip iyice koyulaştırılır. Ocaktan alınır vanilyası eklenir 5 dk. daha mikserleyip ıslatılan borcama dökülür. Ilınınca buzdolabında 5 saat bekletip tarçın döküp servis yapılır. Bir kez bunu yiyen bir daha vazgeçemez . Afiyet olsun:)

26 Nisan 2012 Perşembe

Etli ekmek



Malzemeler:
1 ekmek
200gr. kıyma
2 sivri biber
2 domates
100gr. kaşar
50gr tereyağı
tuz, karabiber, pulbiber, kekik


Yapılışı: Ekmek bir parmak kalınlığında dilimlenip fırın tepsisine dizilir. Kıyma bir kaseye alınır, İçine ince doğranmış sivri biber, minik küpler halinde doğranan domatesler ve baharatlarda  eklenip iyice karıştırılır. Bu karışım ince bir tabaka halinde ekmeklere sürülür ve üzerlerine bir çay kaşığı tereyağı eklenir. Dilimlenmiş domates ve biberle süslenir 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca ekmeklerin üzerine  bir dilim kaşar koyulup 2 dk. fırında tutulur,  sıcak servis yapılır. Afiyet olsun:)

25 Nisan 2012 Çarşamba

Mini köstebek pasta



Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu


İç malzemeleri:
2,5 su bardağı süt
1 kahve fincanı un
2 kahve fincanı şeker
1 paket kremşanti
1 paket vanilya


Yapılışı: Süt, un, şeker bir tencereye alınır ve karıştırarak muhallebisi pişirilir en son vanilya eklenir ve ocaktan alınır. Ilınınca kremşantiyle beş dk. mikserle çırpılıp kreması tamamlanır. Yumurta şeker derin bir kasede beyazlayana kadar çırpılır. Süt, sıvıyağ, kakao, un ve kabartma tozu sırasıyla eklenir boza kıvamında çırpılır. Yağlanmış ve hafif unlanmış fırın tepsisine hamur dökülür 170 derecede 30 dk. pişirilir. Soğuyan kek çay bardağı ile kesilir. Kalan kenarlar robottan geçirilir. Minik keklere bir tatlı kaşığı krema  sürülür ve ufalanmış kekle kaplanır. Servis yapılana kadar buzdolabında saklanır. Afiyet olsun:)

Domatesli kıymalı spagetti



Malzemeler:
1 paket spagetti makarna
200 gr. kıyma
2 su bardağı domates sosu
1 kaşık salça
pulbiber, karabiber,tuz, sıvıyağ


Yapılışı: Bir tencerede 3 litre su kaynatılır. Spagetti kaynayan tuzlu suya atılıp 10 dk. haşlanır. Başka bir tencere'de kıyma kavrulur. Salça ilave edilir kokusu gidene dek kavrulur. Domates'de eklenir, tuz ,karabiber, pulbiber'de ilave edilip beş dk. kaynatılır. Haşlanan makarna süzülüp az sıvıyağ ile harmanlanır. Bu işlem makarnanın yapışmasınıda engeller.( eğer servis geç yapılacaksa ılınana kadar ara ara karıştırmalısınız) Makarnayı servis tabağına alıp üzerine sosu dökün. Afiyet olsun:)

Pırasalı kiş



Malzemeler:
4 adet pırasa
2 adet sivri biber
2 dilim salam 
200 ml krema
3 yumurta
1 çay bardağı tulum peyniri


Hamuru için:
2,5 su bardağı un
4 yemek kaşığı yoğurt
100 gr. tereyağı
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz


Yapılışı: Un hariç hamur malzemelerinin hepsi karıştırılır. En son un, kabartma tozu, tuz ilave edilir ve çok fazla yoğurulmaz. 30 cm çapında yağlanmış tepsiye pizza hamuru gibi kenarları yükseltilerek yayılır. Krema, yumurta, peynir hariç diğer malzemeler ince doğranıp az yağda bir tavada sotelenir. Ilınınca hamurun üzerine yayılır ve peynir serpilir. Bir kasede krema ve yumurtalar çırpılıp malzemelerin üzerine dökülür 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir: Afiyet olsun:)

Tarhana çorbası



Malzemeler:
3 kaşık tarhana
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
5 bardak su yada etsuyu
2 diş sarımsak


Yapılışı: Tencerede biraz sıvı yağ ile salça kavrulur. Soğuk suda ıslatılan tarhana karıştırarak tencereye dökülür. Üzerine soğuk suda eklenir karıştırarak koyulaşana dek pişirilir. Dövülmüş sarımsak çorbaya eklenir. Tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür. Afiyet olsun:)

Zeytinyağlı portakallı pırasa



Malzemeler: 
1/2 kilo pırasa
2 adet havuç 
1 soğan 
1 portakal
2 çorba kaşığı pirinç


Yapılışı: Tencereye soğan yemeklik doğranır. Pırasa ve havuçlarda doğranıp tencereye alınır. Üzerine yıkanmış pirinç ve portakal sıkılıp suyu ilave edilir. Bir tatlı kaşığı şeker, zeytinyağı, tuz ve bir su bardağı su eklenir. Kısık ateşte karıştırmadan suyunu çekene dek pişirilir.(düdüklü tencerede 5 dk.) Afiyet olsun:)

23 Nisan 2012 Pazartesi

Cacık



Malzemeler:
2 su bardağı yoğurt
1 salatalık
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak




Yapılışı: Sarımsak az tuzla dövülüp yoğurtla karıştırılır. Salatalık rendelenir yoğurda eklenir. Üzerine nane ve zeytinyağı dökülüp servis yapılır.( kıvamı isteğe göre sulandırılarak ayarlanır) Afiyet olsun:)

Bulgur pilavı



Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı salça
1 kuru soğan
1 domates
1 sivri biber
1 su bardağı et suyu
2 su bardağı su

Yapılışı: Sıvı yağda soğan kavrulur. Sivri biber, salça, domates sırasıyla kavrulur. Et suyu ve su kavrulan malzemelere ilave edilip kaynaması beklenir. Kaynayan sosa bulgur eklenir suyunu çekene kadar harlı daha sonra kısık ateşte 5 dakika demlendirilip ocakta alınır. Afiyet olsun:)

Çaylı kek



Malzemeler:
3 yumurta
1 buçuk su bardağı şeker
1 su bardağı demli çay
1 paket margarin
2 çorba kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un


Yapılışı: Yumurta ve şeker beyazlayana kadar çırpılır. Eritilmiş soğumuş margarin , çay sırasıyla çırpılmakta olan malzemelere eklenir. Kakao, tarçın, un, kabartma tozuda ilave edilip boza kıvamına gelene kadar çırpılır. Yağlanan kek kalıbına dökülür 170 derece yaklaşık 45 dakika pişirilir. Afiyet olsun:)

Terbiyeli arpa şehriye çorbası






Malzemeler:
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağı tavuk suyu
5 bardak su
1 çay fincanı arpa şehriye
1 yumurta sarısı
yarım limon
1 kuru arnavut biberi (pulbiber de olur)


Yapılışı: Sıvı yağda salça kokusu gidene dek kavrulur. Tavuk suyu  ve 5 bardak su ilave edilip kaynatılır. Şehriyeside eklenen çorbaya arnavut biberde atılıp pişmesi için kısık ateşe alınır. Yumurta sarısı yarım limonla çırpılıp çorba suyu ilavesiyle ılıştırılıp kaynayan çorbaya ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır. Afiyet olsun:)

22 Nisan 2012 Pazar

Sütlü irmik tatlısı



Malzemeler:


1 kilo süt
1 su bardağı irmik
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı margarin
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı hindistan cevizi


Üzeri için:
Hindistan cevizi, antep fıstığı, fındık, tarçın.


Yapılışı: Soğuk sütü bir tencereye alıp irmik ve toz şeker ilave edip koyulaşana dek karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince vanilya, margarin ve 1 çorba kaşığı hindistan cevizide eklenir. Koyulaşan tatlı ıslatılmış bir kalıba dökülür. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılıp üzeri süslenir. Ben fındık tercih ettim. Afiyet olsun:)

Tencere pizzası



Malzemeler:
1 yumurta
3 kahve fincanı un
1,5 kahve fincanı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz


Üst malzemesi: 
2 sosis
5 dilim salam
8 dilim sucuk 
10 tane zeytin
1 kahve fincanı mısır
yarım su bardağı rende kaşar
1 çorba kaşığı ketçap


Yapılışı: Derince bir kasede yumurta, yoğurt çırpılır un, tuz ve kabartma tozuda eklenip kaşıkla iyice karıştırılır. 30 santim çapında bir teflon tava yağlanır. Hazırlanan hamur tavaya alınır yağladığımız bir kaşıkla düzeltilerek tavaya yayılır. Başka bir tavada salam, sosis, sucuk sotelenip soğutulur. Hamurun üzerine önce ketçap sürülür sonra sotelenen malzemeler dizilir zeytinler doğranır, mısır ve rende kaşarda ilave edilip kapağı kapalı bir şekilde ocağa koyulur 5 dk. harlı sonra en kısık ateşte 15 dakika pişirilir.(kapak kesinlikle pişme esnasında açılmamalı) Afiyet olsun:)

Kolay su böreği



  
Malzemeler:
4 adet yufka
8 kare milföy
300 gr. kıyma
1 soğan
tuz, karabiber
Sos: 
1 su bardağı süt
1 şişe maden suyu
1 su bardağı sıvı yağ 
3 yumurta

Yapılışı: Bir tavada az yağ ile soğanı ve kıymayı kavurarak börek içini hazırlayın. Sosu için derin bir kasede yumurta, süt, maden suyu, sıvı yağı iyice çırpıp hazırlayın. 4 milföyü kenarlarından  birbirine yapıştırarak kare oluşturun. Altını ve üstünü unlayarak tepsi büyüklüğünde açın. Yağlanmış tepsiye açmış olduğunuz yufkayı yayın. Hazır yufkaları gelişi güzel kopararak tepsiye yayın üzerine sos dökün  kıymalı içi bir miktar yayın. Sıralamayı bir yufka sos ve kıymalı iç şeklinde yaparak tamamlayın .En üste biraz sos ayırın. Kalan 4 milföyü yine aynı şekilde açarak tepsinin üstüne kapayın. Hazırladığınız böreği kesin, kalan sosu üzerine sürün.Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede kızarana dek pişirin. Afiyet olsun:)





21 Nisan 2012 Cumartesi

Truff



Malzemeler:
200 ml. krema
200 gr. bitter çikolata
1 su bardağı fındık
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 paket hazır kek




Yapılışı: Krema ocakta beş dakika kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra içine çikolatalar kırılır. Karıştırılarak çikolataların erimesi sağlanır. Robottan geçirilen kek ve fındıklarda eklenir. Bu karışım yaklaşık 4 saat buzdolabında dinlendirilir. Cevizden küçük bezeler yuvarlanır ve Hindistan cevizine bulanarak servis yapılır. Afiyet olsun:)


Kış salatası



Malzemeler:
5 yaprak kırmızı lahana
5 yaprak marul 
2 dal taze soğan
1 havuç
1 tutam maydanoz
1 tutam roka
1 tutam tere
zeytin yağı, limon, sirke, tuz


Yapılışı:  Bütün malzemeler doğranır, havuç rendelenir. Üzerine zeytinyağı, limon, sirke, tuz ilave edilir. İyice harmanlanıp servise sunulur. Afiyet olsun:)

Kısır



Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
2 çorba kaşığı salça
1 limon
4 adet taze soğan
yarım bağ maydanoz
1 havuç
kırmızı lahana
marul
1 salatalık
2 domates
3 diş sarımsak
zeytinyağı, nar ekşisi, erik ekşisi, 
1er çay kaşığı karabiber, kimyon, pul biber, zencefil




Yapılışı: Bulgur derince bir kasenin içinde bir su bardağı kaynar su ile haşlanır. Kapağı kapalı olarak on dk. dinlendirilir. Salatası başka bir kapta doğranarak hazırlanır. Dinlenen bulgurun içine salçası ve zeytinyağı ilave edilerek yoğurulur. Sonra sırasıyla tuz, limon, nar ve erik ekşisi de eklenir. İyice yoğurulan bulgura isteğe göre baharatlar ilave edilir, sarımsakta rendelenir biraz harmanlanır. En son yeşillikler ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun:)

Bahar salatası



Malzemeler:
1 havuç
1 salatalık
1 turp
2 dal taze soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam nane
5 yaprak kıvırcık marul


Sos: zeytinyağı, limon, tuz, sirke


Yapılışı:  Salata kasesinin içinde sosu iyice çırp. Ölçüleri  kendi sevdiğiniz  kadar ayarlayın. Malzemeleride istediğiniz gibi doğrayın servis yapacağınız zaman karıştırın.Bu şekilde yeşilliklerde sönmemiş oluyor. Afiyet olsun:)

Evde yoğurt yapımı



Malzemeler:
2 litre organik süt
1 çorba kaşığı ev yoğurdu 
( yada probiyotik yoğurtda olabilir)




Yapılışı: Süt kaynamaya başladıkdat sonra yaklaşık on dakika, arada karıştırarak pişirilir. Elinizin küçük parmağının dayanacağı kadar ılıdıktan sonra 1 çorba kaşığı ev yoğurdu mayanızı sıcak olan sütten az az ilave ederek boza kıvamına gelene dek karıştırın. Sonra bunu  ılık süte ilave edip biraz karıştırın. Üzerini kalınca örtün. Yaklaşık üç saatte mayalanır. Açınca hemen buzdolabına koyun, ertesi günü kullanırsanız daha az sulanır. Yazın mayalanma süresi kısalır. Ben kışın sütün ısısını biraz daha sıcak mayalıyorum. O zaman mayalanmama riski olmuyor. Yazın biraz daha ılık mayalayıp üstünüde az örtüyorum. Süreye dikkat edin unutursanız yoğurdunuz çok sulanır.

Yoğurtlu ıspanak



Malzemeler: 
1 kilo ıspanak
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
1 kahve fincanı pirinç
1 kase sarımsaklı yoğurt


Yapılışı: Ispanaklar ayıklanıp doğranır ve kumu gidene kadar bol suda yıkanır. Bir tencereye 2 kaşık sıvı yağ döküp küp doğranan soğanlar pembeleşene dek kavrulur. Salça eklenir  kokusu gidene kadar kavrulur. Suyu iyice süzülen ıspanaklar tencereye alınır kavrulmaya devam edilir. Bu arada ıspanak önce suyunu bırakır sonra çeker. Bu işlem sonunda pirinç ilave edilir bir su bardağıda sıcak su eklenir ve pirinçler pişene dek beklenir. İlk sıcaklığı çıkınca servisi sarımsaklı yoğurtla tamamlanır. Afiyet olsun:)

20 Nisan 2012 Cuma

Kadayıflı muhallebi



Malzemeler: 
5 bardak süt
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
200 gr. kadayıf
1 su bardağı ceviz
1  su bardağı şeker


Yapılışı:  Kadayıf geniş bir tavada bir su bardağı şeker ve cevizle kavrulur. Bir tencerede süt, nişasta, un, şeker karıştırarak muhallebisi hazırlanır. Borcam tepsiye kadayıfın yarısı yayılır. Muhallebi üzerine dökülür. Kalan kadayıf muhallebinin üzerine düzgünce yayılır. Soğuyunca servis yap. Afiyet olsun :)

18 Nisan 2012 Çarşamba

Renkli salata



Malzemeler:
1 havuç
1 domates
1 salatalık 
5 yaprak marul
1 kırmızı turp
6 yaprak ıspanak
1 tutam maydanoz ve dereotu
1 fincan mısır
1 fincan ceviz


Yapılışı: Turp jülyen doğranır, havuç rendelenir, yeşillikler istenen şekilde doğranır.  Karıştırma kabında hepsi harmanlanır. Domates mısır ve cevizle süslenir. Zeytin yağı, limon, tuzla tamamlanır..Afiyet olsun  :)




Ekşili bamya çorbası



Malzemeler :

200gr. bamya
1 kuru soğan 
200gr. kıyma
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı domates püresi
yarım limon


Yapılışı: Kuru soğanı  küp şeklinde doğrayıp, iki kaşık sıvı yağda pembeleşene kadar kavuruyoruz. Kıymasını ekleyip onuda pişene dek kavurup sırasıyla salça, püre domates, bamya ve limonu ilave ediyoruz. Bamyalar sararana dek kavrulunca kaynar su ekleyip pişiriyoruz. Afiyet olsun :)

Acem Pilavı


Malzemeler:
1 bütün tavuk
3 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber
4,5 bardak tavuk suyu


Yapılışı: Pirinç sıcak tuzlu suda bekletilir. Tavuk parçalanır tencerede bol su ile iyice haşlanır. Derin bir pilav tenceresine soğanlar kalın halkalar şeklinde doğranıp dizilir. Haşlanıp didiklenen etler soğanın üstüne dizilir. Pirinçler iyice yıkanıp süzülür, etlerin üzerine ilave edilir. Tuz, karabiber eklenir tavuk suyu ilavesiyle önce harlı sonra kısık ateşte soğanlar karamelize olana dek pişirilir(suyunu çekince 15dk. karamelize için yeterli. Az karamelize isterseniz süreyi kısaltabilirsiniz. Tavuk suyu kullandığım için ayrıca yağ kullanmıyorum) Servis yapmadan önce dinlendirin. Uygun bir servis kabına kek gibi ters çevirip servis yapın.. Afiyet olsun.:)

Patates Salatası


Malzemeler:
6 adet orta boy patates
4-5 yaprak marul
1 tutam maydanoz
2 adet taze soğan

1 adet yumurta
zeytinyağı

tuz
karabiber
pul biber
yarım limon

Yapılışı: 
Patatesler yumuşayana kadar haşlanır. Soğan, maydanoz, marul yıkanıp ince ince doğranır. Haşlanan patateslerde soyulup doğranır ve karıştırma kabında bütün malzemeler harmanlanır. Zeytinyağı, tuz, limon, karabiber   pul biberde ilave edildikten sonra servis kabına alınır ve haşlanmış yumurta ile süslenir. Afiyet olsun... :)

17 Nisan 2012 Salı

Zeytinyağlı Portakallı Enginar

Malzemeler:
5 adet enginar

1 adet portakal
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı un
yarım limon
(Tuz isteğe göre)


Yapılışı: Limonlu suda bekletilen enginarlar tencereye dizilir. Üzerine küp küp doğranmış patates, havuç ve soğan ilave edilir. Yarım limon ve portakal sıkılıp bir kaseye alınır.Un, şeker ve biraz tuz ilave edilip çırpılır. Enginarların üzerine dökülür. Zeytinyağı ve bir çay bardağı da su eklendikten sonra ocakta pişirilir. Yaklaşık yirmi dakikada (kaynadıktan sonra kısık ateşte) pişer. Afiyet olsun... :) 

Kakaolu Kurabiye

Malzemeler:
1 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
3 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu

Yapılışı: Yumurta, sıvı yağı, yoğurt ve pudra şekeri homojen bir karışım elde edilene kadar çırpılır. Kakao, nişasta ilave edilir. Kabartma tozu ve unu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. İri çekilmiş fındık ta eklendikten sonra ceviz büyüklüğünde bezeler yuvarlanır hafif yassı şekil verildikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 170 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Afiyet olsun... :)