31 Mayıs 2012 Perşembe

Mercimekli Köfte



Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik bulgur
1 tane kuru soğan
6 çorba kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım demet maydanoz
5 dal taze soğan
2 tane limon
karabiber, kimyon, pul biber, tuz


Yapılışı: Üzerini geçecek kadar suyla mercimeği haşlayın. Ocağı kapayın ve üzerine bulguru ilave edip karıştırıp, kapağı kapalı yarım saat dinlendirin. Bu arada taze soğan ve maydanozu ince ince doğrayıp hazırlayın. Sıvı yağı bir tavaya koyup minik doğradığımız kuru soğanı kavurun.  Salçayı ilave edin kokusu gidene kadar kavurun ve mercimeğe ekleyin. Limon suyunu ve baharatları ilave edip iyice yoğurun. En son doğradığımız yeşillikleri ekleyip köfte şeklinde servis tabağına dizin. Afiyet olsun:)

30 Mayıs 2012 Çarşamba

Tavalokum


Malzemeler:
Hamuru için:
1 kilo un
yarım paket yaş maya
yarım çay bardağı sıvı yağ
ılık su
tuz

İç malzemesi:
250 gr. kıyma
4 orta boy patates
2 kuru soğan
karabiber, tuz
1 çay bardağı su

Yapılışı:
Hamuru: Un derin bir kaba konulur üstüne tuz serpilir. Ortası açılır açılan kısıma maya bir tatlı kaşığı şeker ile ılık su dökülerek çözülür. Yarım çay bardağı sıvı yağ ilavesi ile kekten biraz koyu kıvama gelene dek ılık su ilavesi ile yoğrulur. İyi yoğurmak hamurunuzun yumuşak olmasını sağlar. Hamuru güzelce kapatıp soğuk olmayan bir ortamda en az 1,5 saat mayalanması sağlanır.  

İç malzemesi: Patatesler haşlanır rendelenir. soğanlar soyulup rendelenir, kıyma, karabiber, tuz bir çay bardağı su ilavesi ile yoğrulup hazırlanır.

    Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparılır, çok az unlayarak çay tabağı büyüklüğünde elle açılır. İç malzemeden bir tatlı kaşığı dolusu  hamura koyulur, poğaça gibi kapatılır. Küçük bir kaseye sıvı yağ konur, hamurlar bu yağa batırılıp fırın tepsisine gelişi güzel dizilir. (Hamurlar birbirine değecek şekilde dizilmeli) Daha güzel kızarması için üzerine üç kaşık yoğurt ve iki kaşık sıvı yağ çırpılıp sürülür.( sadece yağ sürüp kızarması'da sağlanır) 180 derecede fırında yaklaşık 45 dakika kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun:)

29 Mayıs 2012 Salı

İrmik Helvası



Malzemeler:
3 su bardağı irmik
125 gr. tereyağı
3 su bardağı süt 
3 su bardağı şeker
Hindistan cevizi, Antep fıstığı


Yapılışı: Derin bir kapta şeker ve süt (şeker eriyene kadar) iyice karıştırılıp hazırlanır.Yanmaz tava yada tencerede tereyağı eritilir. İrmik ilave edilip kısık ateşte rengi dönene (kızarana) kadar kavrulur. Yavaş yavaş şekerli süt ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Kaynayıp sütünü çekmesi için kapağı kapatılır. Sütü tamamen çekince ocaktan indirilip 20 dakika dinlendirilir. 30 santim çapında tepsiye düzgünce yayılır. Üzeri hindistan cevizi ve antep fıstığı ile süslenir. Küçük karelere kesilip servis yapılır. Afiyet olsun:)

Fırında Makarna



Malzemeler:
1 paket spagetti makarna
5 yumurta
2,5 su bardağı süt
200 gr. kaşar peyniri
3 çorba kaşığı sıvı yağ
karabiber, tuz.


Yapılışı: Makarnalar kaynamış tuzlu suda 10 dakika haşlanır ve süzülür. Sıvı yağla yağlanır orta büyüklükte fırın tepsisine makarnanın yarısı yayılır. Rendelenen kaşarın yarısı makarnanın üzerine serpilir. Kalan makarna tepsiye düzgün bir şekilde ilave edilir. Beş yumurta ve süt derin bir kapta iyice çırpılır karabiber ve yeteri kadar tuz ilave edilip makarnanın üzerine dökülür. Yarısını ayırdığımız kaşar tepsinin her yerine eşit şekilde yayılıp 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun:)

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Kuzu Kol Tandır


Malzemeler:
1 kuzu kol
tane karabiber
tuz


Yapılışı: Kuzu kol tencereye rahat koymak için 3 parçaya bölünür. Ete gelişi güzel delikler açılıp tane karabiberler batırılır. Çok az tuzla ovulup düdüklü tencereye yerleştirilir. Hiç su koymadan kahve pişirdiğimiz ocağın kısık ayarında tencere kapatılıp düdüğü açık bırakılarak yaklaşık beş saat ağzı açılmadan pişirilir. Dilerseniz  pişen etin dibindeki sosu kullanılarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun:)

27 Mayıs 2012 Pazar

Kıymalı Tarhana Çorbası




Malzemeler:
3 kaşık tarhana
100 gr. kıyma
1 çorba kaşığı salça
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
1 litre su
pul biber, nane, tuz


Yapılışı: İki su bardağı soğuk suda tarhana ıslatılır. Tencereye az sıvı yağ ve kıyma ilave edilip kavrulur. Salça eklenip biraz daha kavrulur. Soğuk suda bekletilen tarhana kavrulan malzemelere eklenip bir litre soğuk suyla karıştıra karıştıra koyulaşana kadar pişirilir. Kaynamaya başlayan tarhanaya nane, az tuzla ezilen sarımsaklar ilave edilip iki taşım sonra kapatılır. Bir tavada tereyağı kızdırılır pul biber ilave edilip çorbaya dökülür. Afiyet olsun:)

Kıbrıs Tatlısı





Malzemeler:
Hamuru :
3 yumurta
yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya


Şerbeti:
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker


Kreması:
1 litre süt
1 su bardağı nişasta
yarım su bardağı şeker
1 paket krem şanti
1 su bardağı hindistan cevizi


Yapılışı: Tatlıya başlamadan  şerbetin soğuması için önce onu hazırlıyoruz. Tencereye şeker ve suyu koyup kısık ateşte on beş dakika kaynatıyoruz.  Oda sıcaklığındaki yumurta ve şeker köpürene kadar çırpıp sıvı yağ ile diğer malzemeleri ekleyerek karıştırıp yağladığımız kare borcam tepsiye düzgünce yayıyoruz. 160 derece fırında 20 dakika pişiriyoruz.( Çok çabuk kızarıyor dikkat edin) Pişen kekin üzerine soğuk şerbeti döküp çekmesi için dinlendiriyoruz. Kreması için süt nişasta ve şekeri ocakta koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Pişen kremaya krem şantiyi ekleyip mikserle çırpıp tatlının üstüne döküyoruz. Bol hindistan cevizi ile süsleyip buzdolabında en az 4 saat dinlendirip servis yapıyoruz. Afiyet olsun:)


26 Mayıs 2012 Cumartesi

Fırında Patates Püresi



Malzemeler:
6 iri patates
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı kaşar rendesi
tuz


Yapılışı: Patatesler soyulup yıkanıp yarım ay şeklinde doğranıp yarım su bardağı suyla kısık ateşte haşlanır. Ocaktan almadan pişince içine tuz, tereyağı, süt eklenip iyice ezilir( pütürlü kalmasın derseniz blender kullanabilirsiniz) Fırın tepsisine yayılıp üzeri kaşar kaplanıp 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun:)

25 Mayıs 2012 Cuma

Terbiyeli Sulu Köfte



Malzemeler:
500 gr. kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 kuru soğan
1 patates
karabiber, tuz, 
1 yumurta
yarım limon
2 çorba kaşığı un
1 litre su




Yapılışı: Derin bir kaba soğanı rendeleyip yıkanıp süzülmüş pirinç, kıyma, karabiber ve tuz eşliğinde yoğrulur. Harçtan  fındık  büyüklüğünde parçalar koparılıp ıslak elle yuvarlanır. Unlanmış tepsiye dizilir, sallanarak köftelerin her tarafının una bulanması sağlanır.  Bir litre su tencereye dökülüp  tuz eklenip kaynatılır. Patates soyulup tavla zarı iriliğinde doğranıp kaynayan tencereye köftelerle birlikte ilave edilir. Taşmaması için kapağı kapanmadan yaklaşık 20 dakika pişirilir. Patateslerin piştiğini kontrol edip terbiyesini hazırlayın. Bir yumurta yarım limonla çırpılıp yemeğin suyundan bir kaç kaşık ilave edilip terbiye alıştırılır. Kaynayan yemeğe ilave  edilip iki taşım kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Dilerseniz kırmızı biberli yağlı sos dökerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun:)

Elmalı Kek




Malzemeler:
2 yumurta
yarım su bardağı şeker
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 tane elma
1 çay kaşığı tarçın




Yapılışı: Yumurta ve şeker kar haline gelene kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Elenmiş un, kabartma tozu ilavesiyle çırpma işlemi tamamlanır. Elmalar soyulup ince dilimlenip tarçın dökülüp karıştırılır. 30 santim çapında yağlanmış tepsiye muntazam bir şekilde sıralanır. Çırpılan kek elmaların üzerine dikkatlice dökülüp yayılır. 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan kek üzeri örtülüp 2 saat dinlendirilir. Bu işlem kekin altının terlemesi için yapılır. Terleyen kek servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır. Görüntüsü elmalı tarta benzer.(Üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz) Afiyet olsun:)

24 Mayıs 2012 Perşembe

Kabak Sıyırma(Girit usulü)


Malzemeler:
5 adet kabak
1 kuru soğan
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı pirinç
yarım limon suyu
zeytinyağı, tuz
1 tatlı kaşığı şeker
dereotu




Yapılışı: Kabaklar yıkanıp tepelerinden kesilir.( Kabuk soyma bıçağıyla) Şeritler halinde çekirdeklerine kadar kabuğuyla birlikte soyulur. Kendi boyunca ince şeritler elde edilir. Tencereye yemeklik doğranan soğan, sarımsak, zeytinyağı eklenir. Üzerine kabaklar, pirinç, limon, şeker, tuz ilave edilir. Bir fincan suyla kısık ateşte yarım saat pişirilir. Soğuyunca dereotu ile servis yapılır. Afiyet olsun:)

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Çikolatalı Krep





Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı sıvı yağ


Yapılışı: Yumurta ve tuz mikserle çırpılır. Süt ve un ilave edilip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpılır. Krep tavasına bir tatlı kaşığı sıvı yağ dökülüp dörde katlanmış kağıt peçete ile silinir. Orta ateşte ısıtılan tavaya yarım kepçe  hamur döküp pişirilir. Pişen krep'in ardından yeni hamuru dökmeden yağlı peçeteyle tavayı silerseniz az yağla pişirmiş olusunuz. Kreplerin içine çikolata sürülüp servis yapılır. Afiyet olsun:)

Patates Lazanyası





Malzemeler:
4 büyük patates
300 gr. orta yağlı kıyma
2 yumurta
2 kaşık un
4 su bardağı süt
tuz, karabiber, pul biber


Yapılışı: Patatesler haşlanıp soyulup yuvarlak dilimlenip fırın tepsisine dizilir. Tavada kıyma kavrulup karabiber, pul biber, tuz ile lezzeti tamamlanır. Tepsideki patateslerin üzerine eşit şekilde dökülür. Bir tencereye yumurta un ve süt koyulup karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir. Beşamel sosun pürüzsüz pişmesine dikkat edilir. Pişen sos tepsideki harcın üzerine düzgünce yayılır. 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Kıymayı orta yağlı tercih ettiğim için ekstra yağ kullanmadım. Yağsız kıyma ile pek lezzetli olmuyor. Afiyet olsun:)

22 Mayıs 2012 Salı

Mafiş







Malzemeler:
4 su bardağı un
3 kaşık yoğurt 
1 çay kaşığı karbonat
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı: Derin bir kaba un elenir ortası havuz şeklinde açılır yoğurt, su, karbonat, tuz ilave edilip iyice yoğurulur. (Kulak memesi kıvamında yoğrulacak) Nemli bir bez örtülüp yarım saat dinlendirilir. Dört bezeye ayrılıp uzun şeritler yapılır. Çok fazla unlamadan uzunlamasına açılıp kare şeklinde kesilir.(ben unlamadan açıyorum) Kesilen hamur yağda kızartılır. Afiyet olsun:)

Dereotlu Cacık


Malzemeler:
1 demet dereotu
yarım kilo yoğurt
2 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz




Yapılışı: İyice yıkanan dereotu ince doğranır. Dövülmüş olan sarımsak yoğurtla karıştırılır. İkisi derin bir kaseye alınır. Zeytinyağı dökülüp servis yapılır. Bu cacığın kıvamı biraz koyu olursa daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun:)

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Kakaolu Islak Kurabiye



Malzemeler:
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
3 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti :
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su 
Hindistan cevizi

Yapılışı: Şerbeti soğuk kullanılacağı için önce onu hazırlıyoruz. Ocakta şeker eriyene kadar kaynatıp soğutuyoruz. Un, kabartma tozu, vanilya hariç bütün malzemeleri yoğuruyoruz. Sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp tepsiye sıralıyoruz. 200 derecede 20 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkınca sıcak kurabiyeleri soğuk şerbete batırıp servis tabağına diziyoruz. Şerbette fazla bekletmeyin kurabiyeler dağılıyor. Hindistan cevizi ile süslüyoruz. Afiyet olsun:)


Kabak Çorbası




Malzemeler:
2 adet kabak
1 kuru soğan
2 kaşık un
2 bardak su
1 su bardağı süt
1 su bardağı tavuk suyu
1 diş sarımsak




Yapılışı: Soğanı kısık ateşte rendelenmiş sarımsakla beraber kavuruyoruz. Unu ilave edip kokusu gidene kadar çeviriyoruz ve küp doğranmış kabakları ilave ediyoruz. Beş dakika kavurup sıcak su ve et suyunu ekleyip pişiriyoruz. En son sütünü ekleyip beş dakika daha pişirip ocağı kapatıyoruz. Sebzeleri içinde taneli sevmiyorsanız blender kullanarak pütürsüz hale getirebilirsiniz. Servis yaparken kırmızı biberli yağ dökebilirsiniz. Ben dereotu tercih ediyorum. Afiyet olsun:)

20 Mayıs 2012 Pazar

Elmalı Pay (Apple pie)




Malzemeler:


Hamuru için:
2,5 su bardağı un
175 gr tereyağı
çeyrek su bardağı buzlu su
1 tutam tuz


İç malzemesi:
6 adet elma
1 çorba kaşığı tarçın
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı un




Yapılışı: Un ve buzdolabından çıkmış olan soğuk tereyağı bir kasede kum gibi olana kadar ufalanır. Bu aşamada tereyağı çok fazla yoğurmayın el ısısı ile çabuk eriyor. Buzlu suyu ekleyip hamuru bir araya getirip yine çok fazla yoğurmadan ikiye bölüp streçlenip buzdolabına konur. Hamur dinlenirken iç malzemesi hazırlanır. Elmalar soyulup yarım ay şeklinde ince dilimlenir. Tarçın, şeker, un ilave edilip iyice harmanlanır. Buzdolabından çıkan hamurun bir tanesini, streç flimin arasında tepsiden biraz çıkacak kadar açıp, 20 santim çapındaki tepsiye yayıyoruz. Kenarları biraz yüksek olursa daha iyi olur. Elmaları  tepsiye düzgünce yerleştiriyoruz.(Elmalar gözünüze çok gibi gelebilir ama pişince azalıyor) Diğer hamuru kapak olacak kadar açıp kenarları pili kıvırarak birleştiriyoruz. İyi birleştirip kapatırsak pişerken elmanın suyu dışına taşmaz. Kapağın üstünü bir kaç yerinden kesip 170 derecede yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.(Üzerini kızarmış isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Servis yaparken pudra şekeri dökebilirsiniz. Ben ikisinide tercih etmiyorum.) Afiyet olsun:)

ORJİNAL MENEMEN



Malzemeler:
10 tane sivri biber
5 tane orta boy domates
4 yumurta
sıvı yağ


Yapılışı: Sivri biberler çekirdekleri çıkarılıp doğranır. Tavaya yeteri kadar sıvı yağ dökülüp biberler sararana kadar kavrulur. Küp doğranmış domatesler ilave edilip pişirilir. Bir kaseye yumurtalar kırılıp çırpılır. Pişmekte olan menemene yumurtalar eklenip tuz atılıp karıştırılır. İki dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Afiyet olsun:)

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Fellah Köfte


Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
yarım su bardağı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı biber salçası


Sos:
1 çorba kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
2 su bardağı domates püresi
yarım kahve fincanı zeytinyağ
yarım demet maydanoz


Yapılışı: Derin bir kasede bulgurun üzerine bir parmak çıkacak kadar sıcak su dökülüp yarım saat bekletilir. Şişen bulgura yumurta, un, salça, tuz ilave edilip yoğrulur. Yoğurmayı iyi yaparsanız köfteler pişerken dağılmaz. Yaklaşık yarım saat arada ellerimizi ıslatarak yoğurmak gerekiyor. Bu işlem sonunda fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp küçük parmakla ortasına bastırıyoruz. Ellerimizi ara ara ıslarsak köfteler daha güzel oluyor. Köfteler tamamlanınca iki litre suyu derin bir tencereyle harlı ateşte kaynatıyoruz. İçine bir çorba kaşığı tuz koyup köfteleri kaynayan suya yavaşça atıyoruz. Karıştırmadan yaklaşık 15 dakika pişirip süzüyoruz. Başka bir tencereye sos için zeytinyağı, sarımsak ve salça koyup kavuruyoruz. Domates püresini ekleyip bir süre daha pişiriyoruz ve haşlanmış köfteleri sosa ilave edip çok dikkatli karıştırıp ocaktan alıyoruz. En son ince kıydığımız maydanozla servis tabağına aldığımız köfteleri süslüyoruz. Afiyet olsun:)

Mozaik Pasta



Malzemeler:
1 paket pötibör bisküvi
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı dolusu krem çikolata
1 paket bitter çikolata
1 çorba kaşığı istediğiniz bir reçel
1 çorba kaşığı kakao




Yapılışı: Bu tatlının klasik yapılışında margarin kullanılır. Ben mutfağımda çok mecbur kalmadıkça kullanmamaya çalışıyorum. Bunun için değişik denemelerim oluyor. Bu tatlıda onlardan biri. Margarin yerine krem çikolata tercih ettim. Pudra şekeri yerine evde olan reçellerden yararlandım. Çokta hoş oldu, tadında ve lezzetindeki hoşluğu deneyince sizde fark edeceksiniz. Gelelim tarife; bisküvileri iri parçalıyoruz, cevizleri dişe gelecek kadar kırıyoruz derin bir kaseye alıyoruz. Sütü kaynatıp içine çikolataları, kakaoyu ve reçeli ilave edip karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Bütün malzemeleri birleştirip kaşıkla ezmeden karıştırıyoruz. Streç filim yaydığımız tepsiye malzemeyi döküp sıkıca sarıp şekillendiriyoruz. Dondurucuda en az altı saat bekletiyoruz. Afiyet olsun:)

18 Mayıs 2012 Cuma

Fırın Sütlaç



Malzemeler:
Yarım su bardağı kırık pirinç
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
bir tutam tuz




Yapılışı: Pirinç üç su yıkanıp tencereye üzerini geçecek kadar su koyulup kaynatılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır suyunu çekmesi sağlanır. Nişastasını bırakana kadar iki kez daha su ilave edilip kaynatılır. Bu arada nişastasını iyice bırakması için suyu soğuk ilave edin. Kırık pirinçte bu netice daha iyi alınıyor. Pilavlık pirinç kullanırsanız nişasta ilave etmeniz gerekiyor. Pirinçler pişip iyice nişastasını salıp koyulaşınca kaynamış süt ilave ediyoruz. Beş dakika sonra şekerini bir tutam tuzunu ekleyip bir kaç taşım kaynayınca sudan geçirdiğimiz fırın kaplarına paylaştırıyoruz. Benmari usulü fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.(benmari su dolu kabın içinde pişirme şeklidir.) Pişme esnasında sık sık kontrol edip kızaranı alıp yer değiştirmek gerekiyor. Böylece bütün sütlaçlar eşit şekilde kızarmış oluyor.(Pişirmeyi fırının en üst rafında 200 derecede yapın) Afiyet olsun:)

El Açması Kabaklı Tulum Peynirli Börek






Malzemeler:
iç malzemeleri:
3 tane kabak
4 dal taze soğan
yarım demet dereotu
200 gr. tulum peyniri
karabiber, pul biber

Hamuru:
5 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
yarım paket yaş maya
1 bardak su 


üzeri için:
bir yumurta sarısı
çörek otu, susam

Yapılışı: Öncelikle kabağı derince bir kaseye rendeleyip suyunu bırakması için bir süre bekletiyoruz. Bu arada hamur yoğurma kabına un, sıvı yağ, yoğurt, maya, tuz, su ilave edilip kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. İki bezeye ayrılır tepsi büyüklüğünde açılıp yağlanmış fırın tepsisine yayılır. Bekleyip suyunu bırakmış kabakları elimizle iyice sıkıyoruz. Soğanı, dereotunu  ince doğrayıp tulum peyniri ve baharatlarla iyice harmanlıyoruz. Hazırladığımız içi tepsideki açtığımız hamurun üzerine eşit şekilde yayıyoruz. İkinci bezeyi tepsi büyüklüğünde açıp böreği kapatıyoruz. Yumurta sarısı sürüp çörek otu susam serpip böreği dilimliyoruz 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun:)

17 Mayıs 2012 Perşembe

Kızımın elinden Krem Şokola




Malzemeler:
500 gr. süt
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı şeker




Yapılışı: Bir tencerede süt, nişasta, pirinç unu, kakao  çırpma teli ile karıştırılarak pişirilir. Kaynamasına yakın şeker ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Mikserle beş dakika çırpılıp kaselere paylaştırılır. Kuzuşum ellerine sağlık:)

Orman Kebabı



Malzemeler:
500 gr. kuşbaşı et
1 büyük patates
2 havuç
1 soğan
1 su bardağı bezelye
1 çorba kaşığı salça
kekik, karabiber


Yapılışı: Bir tencerede az sıvı yağ ile kuru soğan ve kuşbaşı etler kavrulur(dana eti ise düdüklüde 10 dakika pişirilir)küp doğranmış patates ve havuç tencereye eklenir en son salça ilave edilip iki dakika daha kavrulur. İki bardak sıcak su eklenip pişirilir. Bezelyeler ocaktan inmesine on dakika kala eklenir. Pişen yemeğe kekik ve karabiberde eklenir ocaktan alınır. Bu yemeğin özelliği kekik konulmasıdır, pişme esnasında eklerseniz yemeğe kekiğin acısı çıkar. Bunun için ocağı kapayınca kekiği ilave edin. Afiyet olsun:)

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Tavuk suyuna yıldız şehriye çorbası



Malzemeler:
1 çay bardağı yıldız şehriye
1 litre tavuk suyu
2 kaşık un
1 yumurta sarısı
3 kaşık yoğurt




Yapılışı: Daha önceden hazırladığımız tavuk suyu kaynatılıp içine şehriyeler atılır. Kısık ateşte beş dakika pişirilir. Bir kaseye un, yoğurt, yumurta sarısı ilave edilip iyice çırpılır. Bu sosun pürüzsüz bir şekilde hazırlanması gerekiyor.(yada tel süzgeçten geçirin) Kaynamakta olan et suyundan sosa bir kepçe döküp alıştırın, tencereye ilave edince kesilmemesi için. Sos ilave edilince karıştırıp bir taşım kaynatın ocaktan alın. Afiyet olsun:)

Etli Kabak Dolması



Malzemeler:
1 kilo kabak
250 gr orta yağlı kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 soğan
2 domates
1 çorba kaşığı salça
bir tutam maydanoz
bir tutam dereotu
2 çorba kaşığı sıvı yağ
karabiber, pul biber




Yapılışı: Derin bir kabın içine kıymayı, ince kıyılmış soğan, maydanoz, dereotu, salça, baharatları, sıvı yağı iki kaşık su  ilave edip yoğurun. Kabakları yıkayıp tırtıklı bıçakla kabuklarını temizleyin. Ortadan ikiye bölün, içinin çekirdeklerini çıkarıp oyun. Hazırladığınız içi kabaklara doldurup üstünde bir santim pişme payı bırakın. Bir tavaya az sıvı yağ ilave edin domatesleri rendeleyip sos hazırlayın.  Kabakları tencereye dizin sosu kabakların üzerine dökün iki bardak sıcak su ilave edip orta ateşte pirinçler ve kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun:)

15 Mayıs 2012 Salı

Baharatlı Tavuk Kanatları




Malzemeler:
1 kilo tavuk kanadı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kişniş
biberiye, kekik ve tuz
2 diş sarımsak




Yapılışı: Kanatlar yıkanıp süzülüp derin bir kaseye alınır. Sarımsaklar dövülüp diğer bütün malzemeler tavuklarla birlikte iyice karıştırılır. En az iki saat buzdolabında bekletilir. Elektirikli ızgara yada mangalda pişirilir. Ben elektrikli ızgarada pişirdim. Görüntü ve lezzet bakımından  mangalı hiç aratmadı gördüğünüz gibi. Hem çabuk hemde zahmetsiz oldu. Afiyet olsun:)

Makarna Kavurma



Malzemeler:
1 paket makarna
1 litre et yada tavuk suyu
3 çorba kaşığı sıvı yağ 




Yapılışı: Tercihen teflon tencereye sıvı yağ ve makarna konur. Orta ateşte makarnalar alacalı bir hal alana kadar yakmadan kavrulur. Kavrulma işlemi tamamlanınca tencere çok sıcak olacağı için önce 1 su bardağı soğuk et suyu dökülür. Sonra sıcak olarak diğer et suyu ilave edilir. Kapağı kapalı suyunu çekene kadar orta ateşte  sonrada kısık ateşte demlendirilir.( pişirme tekniği pilav gibi ) Eğer makarna diri olmuşsa çok az sıcak su ilave edebilirsiniz. Bu makarnayı hemen servis yapmayacaksanız yapışmaması için ılıyana kadar arada harmanlayarak karıştırın. Et suyunuz yoksa iki paket et yada tavuk bulyonlada yapabilirsiniz. Afiyet olsun:)

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Barbunya Pilaki




Malzemeler:
yarım kilo barbunya
1 soğan
1 küçük patates
1 havuç
2 sivri biber
2 domates
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
zeytin yağı, tuz




Yapılışı: Barbunyalar bir tencerede üzerini geçecek kadar su koyup haşlanır. Üzerinde köpük oluşunca kaşıkla alınıp atılır. Çok fazla haşlamadan biraz diri bırakılır. Başka bir tencereye yağ konur soğan, patates, havuç küp doğranır ve sotelenir. Çekirdekleri çıkan sivri biber  ilave edilir suyu süzülen barbunyada eklenir. En son kabuğu soyulup küp doğranan domates, sarımsak ince kıyılmış, şeker, tuz yüzüne çıkacak kadar sıcak su eklenir kısık ateşte pişirilir. Ben düdüklü tencerede 5 dakikada pişiriyorum. Çok kısa zamanda gayet lezzetli oluyor. Afiyet olsun:)

13 Mayıs 2012 Pazar

Yağsız patates kızartması



 Malzemeler:
1 büyük patates
1 çora kaşığı sıvı yağ
karabiber, pul biber, kekik




Yapılışı: patatesi soyup yıkayıp gayet ince çubuk  şeklinde doğruyoruz. Mikrodalga pişirme kabına alıyoruz. Üzerine bir çorba kaşığı sıvı yağ döküp çok az tuzla karıştırıyoruz. Kapağı kapalı sekiz dakika pişiriyoruz. Baharat döküp servis yapıyoruz. Kızartma seven ve vazgeçemeyenler için çok pratik ve sağlıklı. Afiyet olsun:)

Köbete








Malzemeler:
1 bütün tavuk
3 su bardağı pirinç
4,5 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
6 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
100 gr.margarin
1 paket kabartma tozu


Yapılışı: Tavuğu haşlayıp etini kemiklerinden ayırıp iri parçalar halinde parçalıyoruz. Bir tencereye 4,5 su bardağı tavuğun suyu bir çay kaşığı toz kırmızı biber ile kaynatıyoruz. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri içine döküyoruz. Suyunu çektirip kısık ateşte  demlenmesini sağlıyoruz. 
Hamuru: Derin bir yoğurma kabına unu eleyip tuzunu, kabartma tozunu ilave ediyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıp içine yarım kahve fincanı sıvı yağ döküp ılık suyla kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşakça bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru sert yoğurmayın açması zor olur. Üzerini nemli bezle kapatıp yarım saat dinlendirin.Bir tavada margarini eritip içine bir bardak sıvı yağı ilave ediyoruz. Hamuru üç bezeye ayırıyoruz, bezenin birisi diğerlerinden biraz büyük olacak. Büyük olan parça köbetenin kapağı olacak. Önce küçük olan iki bezeyi açacağız. Açtığımız beze mantı inceliğinde açılıp yağlanacak. Gözleme katlar gibi en son zarf şeklinde olacak aşamaları yukarıda görebilirsiniz her katlamada arasına yağ sürülecek.Böylece pişince araları kat kat olacak.  Açıp yağladığımız parçaları zarf şekline getirip bir kenarda üzeri nemli bezle örtülü dinlendireceğiz. Fırın tepsisini yağlayıp ilk önce açtığımız bezeyi tepsi seklinde ve büyüklüğünde açacağız.Bu işlemi yaparken dikkat edeceğimiz nokta hamurdaki yağı dışına taşırmadan yani hamuru patlatmadan açmak. İlk parçayı tepsiye yerleştirip yine yağlıyoruz. Diğer parçayı aynı şekilde açıp tepsideki hamurun üzerine seriyoruz. Pişirdiğimiz pilavı harmanlayarak karıştırıp hamurun üzerine yayıyoruz.(pilav soğuk olmalı) Üzerine tavuk parçalarını dizip karabiber serpiyoruz. Kapak için açtığımız parçayı bu malzemelerin üzerine örtüyoruz kenarlarını pili pili kıvırarak alttaki yufka ile üstteki yufkayı birleştirip kapatıyoruz.  Üzerine yağ sürüp 180 derecede fırında pişiriyoruz. Fırından çıkınca üzerini bezle örtüp dinlendiriyoruz. Kare kesip servis yapıyoruz. Afiyet olsun:)