31 Ağustos 2012 Cuma
Domatesli Pilav
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
2 büyük domates
1 yemek kaşığı tereyağ
sıvıyağ, tuz
Yapılışı: Pirinçleri sıcak tuzlu suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bu arada domatesleri rendeleyip az sıvı yağda ilavesi ile pişirin. Yıkayıp iyice süzdüğünüz pirinçleri iki kaşık sıvıyağ ile tane tane olana kadar kavurun. Domates sosu pirinçlerin üzerine dökün, iki su bardağı sıcak su, tereyağını, tuzunu ilave edip orta ateşte pişirin. Suyunu çekince altını kısın 3 dakika demlendirip ocaktan alın. Servis yapmadan bir yarım saat daha dinlenirse daha güzel olur.(Tercihe göre et yada tavuk suyu kullanabilirsiniz. Ben domates lezzetini daha çok sevdiğim için bu pilavda et suyu kullanmıyorum.) Afiyet olsun:)
30 Ağustos 2012 Perşembe
Bayat Ekmek Pizzası
Malzemeler
1 bütün ekmek
2 yumurta
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
2 Sosis
3 mantar
5 zeytin
2 sivri biber
1 domates
100 gr kaşar
Yapılışı: Bayat ekmeği küp doğrayın. Yumurta, süt, sıvı yağı çırpıp, ekmekleri kuru yer kalmamasına dikkat ederek ıslatın. İstediğiniz şekilde doğradığınız üst malzemeleri ekmeklerin üzerine dizin. 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Çıkarmadan 2 dakika önce kaşarı üzerine yayıp eriyene kadar fırında tutun. Soğumadan servis yapın. Afiyet olsun:)
29 Ağustos 2012 Çarşamba
Arnavut Ciğeri
Malzemeler
500 gr kuzu ciğeri
1 büyük patates
maydanoz
un, tuz, toz kırmızı biber, karabiber
kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı: Sinirlerinden ayıklanıp küp doğranmış ciğer un hariç baharatlarla harmanlanır. Kırmızı biber iki çay kaşığı kullanılır. Yağ kızdırılıp iki yada üç parti halinde unlanarak kızartılır. Küp doğranıp kızartılan patateslerle, üzeri maydanozla süslenip, tercihe göre soğan piyazı eşliğinde servis yapılır.
28 Ağustos 2012 Salı
Tavuk Suyuna Domatesli Tel Şehriye
Malzemeler
1 litre tavuk suyu
3 domates
3 çorba kaşığı tel şehriye
tuz, karabiber, nane
Yapılışı: Domatesler rendelenip az yağda rengi kızarana kadar yaklaşık on dakika pişirilir. Sıcak tavuk suyu ilave edilip kaynamaya başlayınca şehriyeler eklenir. Şehriyeleri kaynayan suya eklerken taşmaması için ocağın altını kısın ve az az ilave edin. Kısık ocakta on dakika pişirin. Tuz, karabiber ve nane ekleyip altını kapayın. Afiyet olsun:)
27 Ağustos 2012 Pazartesi
Tavuk Şinitzel
Malzemeler
2 bütün tavuk göğsü
3 çorba kaşığı un
2 yumurta
1 su bardağı galeta unu
kızartmak için sıvı yağ
tuz, karabiber
Yapılışı: Tavukları yıkayıp fileto şeklinde keselim. Tuz ve karabiber ekleyip her iki tarafını una bulayın, sonra yumurta, en son galetaya bulayın kızgın yağda kızarana kadar pişirin. Havlu peçete serilmiş tabakta yağını süzdürün. Patates kızartması ve domates eşliğinde servis yapın. Afiyet olsun:)
26 Ağustos 2012 Pazar
Kolay Boşnak Mantısı
Malzemeler:
1 paket milföy hamuru
300 gr kıyma
1 kuru soğan
tuz, karabiber
Üzeri için:
1 kase sarımsaklı yoğurt
pul biberli kızdırılmış tereyağ
Yapılışı: Milföy hamurumuzu tezgaha yayıp, üstlerini örtüp çözülmeleri için bir süre bekliyoruz. Bu arada soğanı çok minik doğrayıp, kıyma ile tuz, karabiber eşliğinde yoğuruyoruz. Çözülen hamurun bir karesini unla çok az açıp, bir santim büyütüyoruz. Bıçakla dört eşit parçaya kesip içlerine bir çay kaşığı kıymalı harç koyup bohça şeklinde kapatıyoruz. Kapalı kısım alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye diziyoruz. Dizme işlemine tepsinin dış kenarından başlıyoruz ortaya doğru tamamlıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli tereyağ dökülüp servis yapıyoruz. Afiyet olsun:)
25 Ağustos 2012 Cumartesi
Biberiye
Malzemeler
6 adet çarliston biber
6 adet köy biberi yada dolma biber
5 adet kırmızı yağ biberi
10 adet acı sivri biber
5 adet domates
kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı: Biberler yıkanıp çekirdeklerinden ayrılır. Bir parmak genişliğinde doğranır. Sırasıyla kızartılır. Domatesler minik küpler halinde doğranır az yağda kavrulur. Pişmiş olan domateslere biberler ilave edilip beş dakika daha sotelenir. En son tuz eklenip ocaktan alınır. Afiyet olsun:)
24 Ağustos 2012 Cuma
Domates Çorbası
Malzemeler:
4 büyük domates
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı et suyu
2 kesme şeker
tuz, karabiber
Yapılışı: Domatesin çekirdeklerini çıkarıp rendeleyin. Bir tencereyi ocağa alıp iki kaşık un ve sıvı yağ ile kokusu gidene dek kavurun. Kavrulan una, domatesleri ve şekeri ilave edip pişirin. Koyulaşan meyaneye soğuk et suyu ve 3 bardak su ilave edip kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 10 dakika pişirin. Sütünü ekleyip bir iki taşım kaynatıp altını kapayın. En son tuz karabiber ekleyin. Rende kaşar peyniri ile sıcak servis yapın. Afiyet olsun:)
23 Ağustos 2012 Perşembe
Kremalı Börek
Malzemeler:
3 adet yufka
2 tane milföy karesi
1 su bardağı süt kreması
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 su bardağı dolusu tulum yada yağlı peynir çeşidi (kaşar olmaz)
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Yumurta, süt, krema, sıvı yağı ve peyniri iyice çırpıp sosunu hazırlayın. Milföyün bir tanesini borcam tepsi büyüklüğünde unlayarak açın. Yağladığınız tepsiye yayın, üzerine bir yufkayı koparıp parçalayarak yayın. Hazırlanan börek sosunu yufkaların her yeri ıslanacak şekilde kaşıkla dökün. diğer yufkayı yine koparıp tepsiye yayın soslayın.Bu işlemi yufkalar bitene kadar yapın. İki kaşık sosu üzerine sürmek için ayırın. Diğer milföyü açıp en üstüne kapayın ve havuç dilim şeklinde kesin. Ayırdığınız sosu üzerine kuru yer bırakmadan sürün, 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun:)
22 Ağustos 2012 Çarşamba
Makarna Salatası
Malzemeler:
1 paket makarna
2 su bardağı garnitür
1 su bardağı mısır
1 su bardağı doğranmış kornişon turşu
250 gr. yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
Yapılışı: Makarnayı aldente kıvamda (diri olacak) pişmeye başladıktan sonra 10 dakika haşlamak yeterli. Soğuk sudan geçirmeden süzün. Çok az sıvı yağla yağlayıp arada karıştırarak soğutun. Sarımsağı ezip yoğurt ve mayonezle karıştırın, makarnanın üzerine döküp iyice harmanlayın. Garnitür, mısır, turşu ilave edip servis yapın. Afiyet olsun:)
21 Ağustos 2012 Salı
Kuzu İncik Tandır
Malzemeler
3 tane kuzu incik
kekik, biberiye, karabiber, tuz
Yapılışı: Düdüklü tencereye yıkanıp baharatlanan incikler dizilir. Kahve ocağı en kısık şekle getirilir. Düdüklü tencere kapağı kapatılır, düdüğü açık bırakılıp ocağa konur yaklaşık 4 buçuk 5 saat pişirilir. Afiyet olsun:)
20 Ağustos 2012 Pazartesi
Karışık Pizza
Malzemeler
4 bardak un
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Üzeri için:
1 çorba kaşığı ketçap
200 gr. kaşar
4 sosis
4 mantar
2 sivri biber
2 domates
8 siyah zeytin
Yapılışı: Ilık süt ile şeker ve maya eritilir. Yoğurma kabına un elenip üzerine tuz dökülür. Ortası havuz yapılıp içine mayalı süt dökülür.Yumuşak bir hamur yoğrulur ve mayalanması için üzeri kapatılıp sıcak bir yerde bekletilir. İki katı kabarınca tepsi genişliğinde açılır ve tepsiye yayılır. Üzeri ketçapla kaplanıp rendelenmiş kaşar yayılır. Diğer malzemelerde üzerine doğranıp dizilir ve 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun:)
19 Ağustos 2012 Pazar
Bursa Pideli Köftesi
Malzemeler
4 tane kebaplık tırnaklı pide
600 gr köfte
2 domates
2 sivri biber
3 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı yoğurt
Yapılışı: Salça bir litre su ile ezilip kaynatılır. Köfteler kızartılır, pideler küp halinde doğranıp fırında hafif kızartılıp ısıtılır. Biberler tavada az yağda kısık ateşte kızartılır. Tereyağ eritilip kızdırılmadan bir kenarda bekletilir. Domatesler dilimlenir. Bütün malzemeler hazırlanınca sıra birleştirme faslına gelir. İşin püf noktası burada gizli; fırında sıcak bekleyen bideler servis tabağına alınır, kısık ateşte bekleyen salçalı sosla kaplanır, etler dizilir bir kaç kaşıkta etlere sos dökülür, domates, biber, yoğurt kenarına ilave edilip taze kızdırılan tereyağ üstüne gezdirilip servis yapılır. Burada verdiğim ölçü dört kişiliktir. Tabakları aynı anda hazırlamayın soğuyor ve aynı lezzeti yakalayamıyorsunuz. Afiyet olsun:)
17 Ağustos 2012 Cuma
Fındıklı Kekli Baklava
Malzemeler:
Baklava Hamuru:
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çorba kaşığı sirke
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
açmak için nişasta
Kek Hamuru:
3 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı çekilmiş fındık
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
1 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yapılışı:
Öncelikle şeker ve suyu ocağa koyup kaynamaya başlayınca kısık ateşte 15 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.
Baklava hamuru için yoğurma kabına yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve sirkeyi alıp çırpın. Un, kabartma tozu bir tutam tuz ilavesi ile yumuşak bir hamur yoğurup dinlenmeye bırakın.
Keki yumurta ve şekerle köpürene kadar çırpın. Rondodan çekilmiş fındık(cevizde olabilir) ve yoğurdu ilave edip homojen bir hamur olana kadar çırpın. Elenmiş un ve kabartma tozun ekleyip tahta kaşıkla çok fazla karıştırmadan hazırlayın.
Dinlenmiş baklava hamurumuzu; önce ikiye, sonra 15 bezeye ayırıp, nişasta ile çay tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına yine nişasta döküp, üst üst dizip15 bezeyi fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Yağlanmış tepsiye yayın. Üzerine çırpılmış keki döküp eşit şekilde yayın. Kalan 15 bezeyi aynı şekilde açıp kekin üzerine serin. Keskin bir bıçakla, dibine kadar çok bastırmadan istediğiniz şekilde dilimleyin. (Bastırarak keserseniz kek yanlardan taşıyor.) Üzerine 1 bardak sıvı yağı dökün ve fırına verin. 170 derecede kızarana kadar pişirin. Kabarma esnasında fırını açmayın. Fırından çıkan baklavaya, ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyip, soğuk şerbet dökün. Soğuyup şerbetini çekince istediğiniz şekilde süsleyip servis yapın. Afiyet olsun:)
11 Ağustos 2012 Cumartesi
10 Ağustos 2012 Cuma
9 Ağustos 2012 Perşembe
8 Ağustos 2012 Çarşamba
İftar Menüsü 20
MENÜ
Yeşil mercimekli yoğurt çorbası
Patates püreli tepsi köftesi
Arpa şehriye salatası
Cacık
Kedi dilli tramisu
7 Ağustos 2012 Salı
İftar Menüsü 19
MENÜ
Domatesli tel şehriye
Kavurmalı kapalı pide (kır pidesi)
Zeytinyağlı taze fasulye
Dereotlu cacık
Şambaba
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)