31 Ekim 2012 Çarşamba

Serpilin Çay daveti


Menü
Patates piyazı
Kuru domates salatası
Soslu top biberli ve yağ biber turşusu
Mayalı katmer poğaça
Susam ezmeli mayalı rulo poğaça
Zebra kek
Lati lokum tatlısı

Bu arada hemen belirteyim;  canım arkadaşım serpilin çay daveti. Ellerine sağlık arkadaşım her zamanki gibi hepsi süperdi. Tarifleri yakında yayınlarım..

30 Ekim 2012 Salı

TENCERE BÖREĞİ







Malzeme:
5 yufka
1 bardak süt
3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ

İçi:
beyaz peynir,kaşar peyniri
maydonoz (isteğe bağlı)

Ya da iç için:
sosis,salam, sucuk, kaşar, kekik, biraz  ketçap (pizza tadında olsun isterseniz)

tencereyi yağlamak için margarin

Yapılışı:

Büyük boy teflon tencereye margarini sürelim.Yufkanın bir tanesini tencereden dışarı taşacak şekilde serelim. Diğerini buruşturarak içine dağıtalım. Çırptığımız süt,yumurta ve yağ karışımı ile ıslatalım. Bir katına rendelenmiş peynir diğer katına kaşar serpelim. Tekrar yufka ve sütlü karışımı ve peyniri serperek bitirelim 4 yufkamızı...

 Bohçalar gibi düzgün bir şekilde kapatalım.Kapattığımız katların arasına da sıvı karışımdan koyalım ki çevirirken açılmasın. 

Çok ağır ateşte tencerenin üzeri kapalı çevirerek pişirelim. Diğer tarafını da çevirip pişirelim..(Diğer yüzünü pişirirken üzeri açık olsun ki çıtırlığı gitmesin ! ) Ben kolay olsun diye tahta bir kesme tahtası kullanıyorum.Böylece tersini kızartırken kaydırarak tencereye koyabiliyoruz. (İkinci tarafıda tencereyi yağlayarak pişirin)..Ve..çıtır çıtır nar gibi ve nefis kokulu muhteşem bir börek hazır .Üstelik çok kısa sürede hazır.. Afiyet olsun:)
                                                               

Böreğimizi akşamdan hazırlayıp ertesi gün pişirirseniz inanın su böreği gibi oluyor.Üstelik su böreğinden daha hafif ve lezzetli..

Ayrıca küçük bir not:
Böreğimize iç malzemesi olarak sosis,salam,sucuk,kaşar, mantar ,kekik,çok az ketçap karışımı koyarsanız enfes bir pizza tadı elde ediyorsunuz..Özellikle pizza seven çocuklarımıza çok pratik bir börekle o tadı yakalayabiliyorsunuz..

29 Ekim 2012 Pazartesi

DAMLA ÇİKOLATALI KEK



Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı yağ
2 paket kabartma tozu
Damla çikolata
2 yumurta
2 vanilya
2 su bardağı un

Yapılışı:

Yumurtaları köpürene kadar çırpın, daha sonra şekeri ilave edip tekrar çırpın. Yağı, yoğurdu ekleyip çırpın. Unu kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip çırpın. Koyu puding kıvamına gelene kadar unu ekleyip çırpmaya devam edin. Bu kabın içerisine istediğiniz miktarda damla çikolata ilave edip bu defa çatal ile yavaş yavaş karıştırıp, yağladığınız tepsiye veya kalıba hamuru dökün. 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. 30-40 dk arasında pişecektir. Piştiğini ise bir kürdan veya bıçak batırıp anlayabilirsiniz. Eğer batırdığınız bıçağa hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir. Afiyet olsun:)

Not: Eğer tepsiniz büyük ise yumurta 3 adet ekleyin. Bardak ile koyduğunuz malzemeleri büyük bardaklar ile koyun veya 1,5 su bardağına çıkarın.

28 Ekim 2012 Pazar

Zeytinyağlı taze fasulye



Malzemeler:
yarım kilo  taze fasulye
 4 domates
 2 soğan
 3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
tuz

Yapılışı:
Soğanı küp küp doğrayın. Çok yüksek olmayan bir tencereye yağı ve soğanları koyun. Üzerine fasulyeleri dizin. Fasulyelerin üzerine  tuz ve  bir yemek kaşığı şeker serpin. En üste domatesleri koyun. Kısık ateşte kapağını açmadan ve karıştırmadan pişirin. Ocağın altını kapatıp üzerine sızma zeytinyağı gezdirip kapağını kapayın. Soğuyana kadar servis yapmayın. Hatta bir gün beklerse dahada lezzetli olur. Afiyet olsun:)

27 Ekim 2012 Cumartesi

BİBERLİ MANTAR SOTE




Malzemeler:
500 gr. mantar
6 adet  sivri biber 
4 adet kırmızı biber 
1 büyük domates
4 kaşık sıvı yağ
tuz-karabiber


Yapılışı:
Mantarlar temizlenip, dilim dilim doğranır.
Biberler ortalama  2 cm kalınlığında doğranır.
Domates küp doğranıp hazırlanır.
Tavaya sıvı yağ koyulup harlı ateşte mantarlar sotelenir. (Kısık ateşte yaparsanız mantarlar kararır) Mantarlar suyunu çekince biberler eklenir. Bu işlem yapılırken ocak orta ateşe alınır. Biberler sotelenince domates eklenir. Tuz ve karabiberle tatlandırılır. Beş dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Afiyet olsun:)

26 Ekim 2012 Cuma

SUCUKLU MİLFÖY POĞAÇA



Malzemeler:
1 paket milföy hamuru
Yarım kangal sucuk

Üzeri İçin:
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı: Milföylerin buzunun çözülmesi için yarım saat kadar bekletiyoruz. Bu arada bir santim kalınlığında doğradığımız sucukları tavada hafif soteliyoruz. Her bir milföyün ortasına iki dilim sucuk koyup üçgen kapatıp kenarlarını bastırıyoruz.  Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serperek 180 dereceye ayarlanmış fırında 30 dk. üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun:)

25 Ekim 2012 Perşembe

PATATES PÜRELİ TEPSİ KÖFTESİ




Malzemeler 
Köftesi için;

Yarım kilo orta yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
yarım paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı bayat ekmek içi
Tuz, karabiber, isteğe göre kimyon..
Tepsiyi yağlamak için 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ

Patates Püresi İçin;
4 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım  çay bardağı süt

Üzeri için;
1 Su bardağı rende kaşar

Yapılışı; 

Patateslerin kabuklarını soyun, yıkayın ve küp küp doğrayarak yeterli suda haşlamaya bırakın... Kıymayı büyük ve çukur bir kaba alarak içine 1 yumurtayı kırın. Soğanı incecik rendeleyerek, bayat ekmek içi, tuz, karabiber, kabartma tozu ile iyice yoğurun.
Fırın tepsisini hafif yağlayarak, kıymalı karışımı elinizde tepsiye düz bir biçimde bastırarak yayın..180 dereceli fırında ortalama olarak 20-25 dakika, köftenin piştiğinden emin oluncaya kadar pişirin ve fırından çıkarın.
Köfteli kısım fırında pişerken patates püresini hazırlayın..Pişen patatesleri süzerek çukur bir tencere ya da karıştırma kabına alın..İçine 1 yemek kaşığı tere yağını ekleyin. Yarım çay bardağı sütü ve bir miktar tuzu da ekleyerek, püre aleti ile iyice ezerek püre haline getirin..Kıvamı koyu gelirse biraz daha süt ekleyebilirsiniz.
Pişen köfteyi fırından çıkarın, üzerine patates püresini düzgünce yayın,  kaşarla kaplayıp henüz soğumamış fırına tekrar verin. 175-180 derecede kaşar peynirler eriyip, üzeri kızarıncaya kadar pişirip, fırından çıkarın. Ben bu aşamada fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sadece üzerinin kızarmasını sağlıyorum..Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun:)

24 Ekim 2012 Çarşamba

YOĞURTLU ERİŞTE


Malzemeler:
500 gr kesme ev eriştesi
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak

Yapılışı: Teflon tencerede sıvı yağ ile erişteler alaca şekilde kavrulur. Üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edilip orta ateşte pişirilir. Suyunu çekince diri kalıp kalmadığı kontrol edilip, gerekirse çok az sıcak su ilavesi ile kısık ateşte demlendirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp servis yapılır. Dilerseniz üzerine tereyağ kızdırıp kırmızı biberli sosla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun:)

23 Ekim 2012 Salı

GÜL TATLISI





MALZEMELER:

1 Su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 yumurta
yarım paket oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı sirke
1 tutam tuz
aldığı kadar un
1 su bardağı kadar ceviz yada fındık

ŞERBETİ :
3 Su bardağı su
2.5 Su bardağı şeker
çeyrek limonun suyu

Yapılışı; Önce şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyun, kaynayınca altını kısıp 10 dk. daha kaynatıp ocaktan alın.
Hamurun un , kabartma tozu ve vanilya hariç tüm malzemelerini karıştırın. Kabartma tozu , vanilyayı ve aldığı kadar unu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edip,
 hamur ikiye kesin. Bir parçasını merdane ile 3-4 mm kalınlığında açıp çay bardağı ile kesin.
 3 adet yuvarlak hamuru üst üste gelecek şekilde yanyana dizip, rulo şeklinde sarın. İkiye kesip tepsiye dizin( ortalarına ceviz yada fındık yerleştirebilirsiniz.) 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana (20-25 dakika) kadar pişirin.
Soğumuş olan şerbeti ılık tatlıların üzerine dökün. Tatlıların şerbeti iyi çekmesi için alt üst çevirin. Afiyet olsun:)

22 Ekim 2012 Pazartesi

PROFİTEROL



                                   
Malzemeler :

Hamuru için :
4 adet yumurta
2 su bardağı un
1.5 su bardağı su
100 gr margarin

İç kreması için :
2,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya

Üst sosu için :
2 su bardağı su
3 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı mısır nişastası
5 çorba kaşığı şeker

Yapılışı :
Hamuru için, su ve margarini tencereye konup kaynatın. Unu ekleyip hızlı hızlı 3-4 dk karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın.
İç kreması için, vanilya hariç tüm malzemeler tencereye koyup muhallebi kıvamına gelene kadar arada karıştırarak pişirin ve ocaktan almadan 1 dk önce vanilyayı ekleyip soğumaya bırakın.
Soğumuş olan hamurun içerisine tek tek yumurtaları ekleyip elinizle yoğurun. Kaşık yardımıyla hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı dizin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında kapağı hiç açmamak kaydıyla 15-20 dk pişirin, süre sonunda fırını 150 dereceye düşürüp üzeri pembeleşip kuruyana kadar pişirin.
Üst sosu için, tüm malzemeleri tencereye koyup karıştırarak pişirin.
Soğuyan profiterollerin arka kısmını krema sıkma torbasının ucu ile delerek içine kremadan sıkın.
Profiterollerin yumuşamaması için servis etmeden 5 dk önce üzerine kakaolu sosunu dökün. Afiyet olsun:)


21 Ekim 2012 Pazar

ESKİŞEHİR Çİ BÖREĞİ






Malzemeler
6 su bardağı un
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için
400 gr. kıyma
1 büyük soğan
tuz, karabiber
1 su bardağı su 

Kızartmak için
1 litre yağ

Yapılışı: Un, su, tuz ile hamuru yoğurup, bezelere ayırıp yarım saat dinlendiriyoruz. İç malzemesi için soğanı rendeleyip, kıyma, tuz ve karabiberle az az su ilave ederek yoğuruyoruz. Su ayarını hamura kolay sürülebilecek kıvamda ayarlayın. Sonradan gerekirse tekrar ilave edersiniz. Dinlenen hamurları  20 cm. çapında açın, bir kaşık kıymalı harcı yarısına kenarlardan 1 cm. boşluk bırakarak yayın. Hamuru kapatıp kenarlarını rulet yada pizza kesici yardımıyla keserek kapatın. Hazırlanan çi börekleri bekletmeden kızartın. Havlu kağıt üzerinde fazla yağını süzüp sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun:)


20 Ekim 2012 Cumartesi

BAKLAVA



Malzemeler
1 paket hazır baklava yufkası
3 Çorba kasığı  tereyağ
1 Kahve fincanı sıvıyağ
2.5 su bardağı ceviz yada fındık

Şerbeti için
3 su bardagı şeker
2.5 su bardagı su
3-4 damla limon suyu


Yapılışı: Yufka paketimizi açar açmaz yufkaların kurumaması için nemli bir bez ile yarısının üzerini örtelim. Erittiğimiz tereyağı, sıvı yağ ile karıştırıyoruz, dikdörtgen borcam kabın zeminini yağlayıp tek tek yufkaları diziyoruz. Her üç yufkada bir 2 kasık yağı fırçayla her yerine sürüyoruz, her altı katta bir de bolca ceviz yada fındık ne kullanıyorsak serpiyoruz. Yufkalar bitene kadar ayni işlemi tekrarlıyoruz. Sadece en üstüne geldiğimizde son üç yufkanın her katını yağlayıp kalan yağı üzerine döküyoruz.  Dilimleyip Önceden ısıttığımız 160-170 derece fırında 15 dk. hafif kızarana kadar pişirip fırından alıyoruz.  Yaklaşık 10 dk sonra fırın soğuyunca tekrar açıp tatlımızı 15 dk daha üzeri kızarana kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz.
Bu arada tatlının şerbetini hazırlıyoruz. Şerbeti için tencerede seker ve suyu kaynayana kadar karıştırıyoruz. 10-15 dk kadar kaynayınca limonumuzu  sıkıyoruz bir tasım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz. 5 dk kadar bekletip baklavanın üzerini fırçayla biraz yağlayıp şerbeti döküyoruz. (Yani baklava soğuk şerbet sıcak olacak şekilde) Şerbeti çekip soğuyunca antep fıstığı ile süsleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun:)

19 Ekim 2012 Cuma

KIYMALI ÖRGÜ BÖREK


Malzemeler:
2,5 su bardağı ılık süt
2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket  maya  
1,5 çorba kaşığı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
4,5 - 5 su bardağına yakın un

Arasına:
250 gr. kıyma
yarım çay bardağı su2 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber
Yapılışı:
 Unu yoğurma kabına koyun. Maya ,toz şeker ve tuzu da ekleyip kaşıkla iyice karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın ,ılık süt ve yağı koyup iyice yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.Gerekirse un ekleyebilirsiniz.Üzerini nemli bir bezle örterek sıcak bir ortamda hamur iki katı olana kadar mayalayın.

Tavaya sıvı yağ,  kıymayı  ve suyu ilave edip kavurun. Tuz, karabiber ilave edip lezzetlendirin.

Mayalanmış hamuru tezgaha alıp üç eşit parçaya bölün.Tezgaha bir miktar un serpip parçalardan birini merdane yardımıyla bir cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Açılan hamura yukarıdan aşağı ortasına kıymalı harcı yayın. Örgü yapabilmek için iki parmak arayla kenarları kesin. Saç örgüsü şeklinde örün, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.Diğer parçalar bitene kadar işleme devam edin.Üzerine yumurta sarısı sürün önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun:)

18 Ekim 2012 Perşembe

KAYSERİ YAĞLAMASI






Malzemeler:

Hamur İçin;
4 su bardağı un
Yarım paket yaş veya 1çorba kaşığı kuru maya
2 Su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

Harcı İçin;
300 gr. Kıyma
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı(İsteğe Bağlı)
2 adet orta boy soğan
3 yeşil sivri biber
3 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı su

Sosu İçin:
Sarımsaklı Yoğurt

Yapılışı:
Hamur ılık su ile yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır. (20 dakika kadar)

8 yada 9 Küçük bezelere ayrılır ve ince bir şekilde açılır.Açılan bazlamalar orta ateşte teflon tavada yada saçta pişirilir.

Harcın Hazırlanışı;
Bir tavaya kıyma yarım çay bardağı su ilave edilerek kavrulur. Sıvı yağ eklenir soğanlar küçük küçük doğranır ilave edilir. Biberler minik doğranır tavaya ilave edilir. Salça eklenir, domatesler küp küp doğranır bir müddet pişmeye bırakılır. Tuz, karabiber eklenir ve yarım çay bardağı su ilave edilir bir iki taşım kaynatılır ocaktan alınır. 

Borcam kabın altına iki kaşık harç yayılır ve üzerine bir bazlama konulur. Yine harç ilave edilir ve bazlama koyulur. Bu sıralama harç ve bazlamalar bitene kadar devam edilir. En üste maydanoz ve sarımsaklı yoğurt ilave edilip pasta gibi dilimleyerek sıcak servis yapılır. Dilerseniz yoğurdu üzerine dökmeden yanında da servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun:)

17 Ekim 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI YEŞİL KÖY BİBERİ DOLMASI


Malzemeler
5 orta boy soğan
1 su bardağı zeytinyağı
50 gram dolmalık fıstık
50 gram üzüm
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
2 su bardağı pirinç için : 
1 kilo dolmalık yeşil biber 
3 adet kesme şeker
2 adet domates (dolmalık bibere kapak yapmak için)

Yapılışı:
Yağ tencereye konur. İnce kıyılmış soğan ve fıstık ilave edilip 1-2 dakika hafifçe çevrilir. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç de ilave edilip sadece 1-2 kez daha çevrilir. Yıkanmış ve sapları çıkarılmış üzüm, yenibahar, şeker, tuz, kekik, nane de eklenip 1-2 defa da bu şekilde karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp ateşten alınır. Dolmanın içi soğuyunca, ayıklanıp yıkanmış, kapakları kesilmiş ve içi temizlenmiş olan dolmalık biberlere bu malzeme doldurulur. Domatesin kabukları kesilerek biberler üzerine kapanır ve malzeme bitinceye kadar biberler doldurulur. Altı düz bir tencereye yan yana gelecek şekilde dizilir. 1,5 bardak kadar su konulur ve orta hararette yarım saat kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tencereden alınıp servis tabağına konulur. 
 Zeytinyağlı pişirilen yemeklerin soğuyana kadar kapağını açmayın. Ilınınca dolaba koyup ertesi gün servis yapın. Afiyet olsun:)

Not: Servis tabağına alınan dolmaların daha lezzetli ve parlak görünmesi için yarım limonun suyu bir kahve fincanı zeytinyağı ile çırpılıp dolmanın üzerine gezdirilebilir. Limon dilimleriyle süslenebilir.

16 Ekim 2012 Salı

YEŞİL ELMALI KEK




Malzemeler:
2 yumurta
yarım su bardağı şeker
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya
2 tane yeşil elma


Yapılışı: Yumurta ve şeker kar haline gelene kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Elenmiş un, kabartma tozu, vanilya ilavesiyle çırpma işlemi tamamlanır. Elmalar soyulup ince dilimlenir, 30 santim çapında yağlanmış tepsiye kek hamuru yayılır ve düzeltilir. Elmalar muntazam bir şekilde kekin üzerine sıralanır. 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir. (Servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.) Afiyet olsun:)

15 Ekim 2012 Pazartesi

PEYNİRLİ RULO POĞAÇA


Malzemeler:
2,5 su bardağı ılık süt
2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket  maya  
1,5 çorba kaşığı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
4,5 - 5 su bardağına yakın un

Arasına:
100 gr. eritilmiş tereyağ 
500 gr. peynir

Yapılışı:
 Unu yoğurma kabına koyun. Maya ,toz şeker ve tuzu da ekleyip kaşıkla iyice karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın ,ılık süt ve yağı koyup iyice yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.Gerekirse un ekleyebilirsiniz.Üzerini nemli bir bezle örterek sıcak bir ortamda hamur iki katı olana kadar mayalayın.

 Mayalanmış hamuru tezgaha alıp üç eşit parçaya bölün.Tezgaha bir miktar un serpip parçalardan birini merdane yardımıyla bir cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın.Arasına bir çorba kaşığı tereyağı sürüp peynir serpin rulo şeklinde sarın. Üç parmak kalınlığında dilimleyin, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.Diğer parçalar bitene kadar işleme devam edin.Üzerine yumurta sarısı sürün önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun:)

14 Ekim 2012 Pazar

PATATES PİZZASI




Malzemeler:
3 adet büyük haşlanmış patates
250 gr  kavrulmuş kıyma
1 adet irice domates
2 adet yeşil biber
1 su bardağı  rendelenmiş kaşar peyniri
pul biber, karabiber, kekik, tuz
1 kaşık tereyağ
yarım çay bardağı süt

yapılışı:
patatesler ezilip tereyağı ve süt ile katı bir püre haline getirilir. Baharatlar ilave edilip, pizza kabı yağlanır ve püre düzgünce yayılır. Üzerine kavrulmuş kıyma yayılır ve rendelenmiş kaşarlar da serpilir. Küçük doğranmış domatesler ve biberlerle süslenip 180 derece ısıtılmış fırının alt rafında hafif kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun:)



13 Ekim 2012 Cumartesi

ZEYTİNLİ RULO BÖREK


Malzemeler:
2,5 su bardağı ılık süt
2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket  maya  
1,5 çorba kaşığı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
4,5 - 5 su bardağına yakın un

Arasına:
100 gr. eritilmiş tereyağ 
zeytin ezmesi 



Yapılışı:
 Unu yoğurma kabına koyun. Maya ,toz şeker ve tuzu da ekleyip kaşıkla iyice karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın ,ılık süt ve yağı koyup iyice yoğurun.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.Gerekirse un ekleyebilirsiniz.Üzerini nemli bir bezle örterek sıcak bir ortamda hamur iki katı olana kadar mayalayın.

 Mayalanmış hamuru tezgaha alıp üç eşit parçaya bölün.Tezgaha bir miktar un serpip parçalardan birini merdane yardımıyla bir cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın.Arasına bir çorba kaşığı tereyağı sürün.Zeytin ezmesini de bir bıçak yardımıyla ,her yerine eşit miktarda sürüp rulo şeklinde sarın. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.Diğer parçalar bitene kadar işleme devam edin.Üzerine yumurta sarısı sürün önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.

12 Ekim 2012 Cuma

BİTTER ÇİKOLATALI KURABİYE


Malzemeler:
125 gr tereyağ
1 yumurta
1 paket bitter çikolata
yarım su bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 su bardağı ceviz

Yapılışı:
cevizi çok iri kalmayacak şekilde doğrayın yada robotta çekin. Bitter çikolatayı  aynı irilikte doğrayın. Tereyağ, yumurta, pudra şekeri, un vanilya yoğrulur. Ceviz, çikolata ilave edilip yuvarlanarak şekil verilir. 180 derece fırında 15-20 dakika hafif pembeleşene kadar pişirilir. Bir gün bekleyince dahada güzel oluyor. Afiyet olsun:)

11 Ekim 2012 Perşembe

KURU FASULYE PİYAZI


Malzemeler:
1 su bardağı kuru fasulye
1 kırmızı biber
1 havuç
1 kuru soğan
2 yeşil biber
3 dal taze soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
zeytinyağı, limon, tuz
isteğe göre sirke

Yapılışı: Kuru fasulye haşlanır süzülür. Havuç rendelenir, diğer bütün malzemeler doğranır. Derin bir salata kasesinde hepsi harmanlanır. Servis yapılacağı zaman sosu dökülür. Arzuya göre iki yumurta haşlayıp dilimleyerek süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun:)

10 Ekim 2012 Çarşamba

VEZİR PARMAĞI








Malzemeler:

1 çay bardağı  yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
1 paket kabartma tozu

1 adet yumurta
1 adet limon kabuğu rendesi
Aldığı kadar un
1 paket vanilya

Şerbeti için:

3 bardak şeker
3 bardak su

yapılışı: 
Tatlının şerbeti için şeker ve su 20 dakika  kaynatılarak ılınmaya bırakılır.
Diğer yandan hamurunun malzemeleri karıştırılarak yoğrulur.
Parmak şekli verilen hamurlar bir tepsiye dizilir.
180 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirilir.
Şerbetimiz ılık olarak tepsiye dökülür.
30 dakika kadar tatlılarımızın şerbeti çekmesi beklenir.
Tatlılarımız fıstık veya ceviz serpilerek servis edilir. Afiyet olsun:)

9 Ekim 2012 Salı

BAKLAVA YUFKASI İLE KADAYIF SARMA








Malzemeler:
1 paket hazır baklavalık yufka.
500 gr kadayıf.
500 gr. ceviz.


üzeri için :
250 gr eritilmiş tereyağı.
1 çay bardağı sıvı yağ.

şerbet için:
1 kg toz şeker.
6 su bardağı su.
4/1 limon suyu.

Yapılışı: 6 su bardağı su ile 1kg toz şeker ilave edelim, kaynamaya başlayınca biraz limon sıkalım ve 15 dakika  kadar kaynatalım. Soğumaya bırakalım.

Sıvı yağ ve tereyağ  küçük bir tencerede kaynatalım, tereyağ içindeki beyaz tortu dibine çökene kadar ve tereyağının kokusu çıkana kadar. Bu yağı ince bir süzgeçten geçirelim beyaz peynirimsi tortu tatlıya karışmamalı.

Kadayıfı parmaklarımız yardımı ile güzelce didikliyelim. Cevizleri iri kalacak şekilde parçalayalım. Baklava yufkamızı paketinden çıkartalım ve katlarını açalım.
 İki tane yufkayı üst üste koyalım ve  yufkanın önümüzde duran tarafına bolca kadayıf yerleştirelim, kadayıfın üzerine bolca ceviz serpelim ve yufkaların  yırtılmaması için dikkat ederek sıkı sıkı saralım. Sonrasında iki parmak eninde keselim ve tepsiye  boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim. Bu işlemi yufkamız bitene kadar yapalım. 1 paket yufkadan tam 1 tepsi tatlı çıktı.

Tatlının sarma işlemi bitince eritip süzdüğümüz tereyağımızı orantılı bir şekilde tatlılarımızın üzerine dökelim. Bu aşamada kaşık kullanmak işimizi kolaylaştırır.

Önce 200C*  10 dakika kadar daha sonra 180C*  altı üstü kızarana kadar pişirelim.

 Fırından çıkarttığımız tatlımızı  biraz bekletelim, sonra oda sıcaklığında olan şerbeti aşama aşama tatlıya dökelim. eğer çıtır çıtır olmasını istiyorsak, iyice soğuyana kadar  tatlının üzerini kesinlikle kapatmıyoruz. Afiyet olsun:)

8 Ekim 2012 Pazartesi

ELMALI CEVİZLİ KEK




Malzemeler:
2 yumurta
1 su  bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su  bardağı süt
1 paket kabartma tozu 

1 paket vanilya
3 su bardağı un
3 büyük elma
10 adet bütün ceviz


Yapılışı: Oda sıcaklığındaki yumurta toz şeker ile kar haline gelene kadar çırpılır.(yaklaşık 5 dakika) Süt, sıvı yağ ilavesi ile çırpma tamamlanır. Un elenir, üzerine kabartma tozu ve vanilya eklenir. Elmalar soyulup küp doğranır kek hamuruna ilave edilir. Yağlanmış borcam tepsiye hamur yayılır, üzerine  cevizler dizilir 175 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun:)

7 Ekim 2012 Pazar

MAYALI SADE KOL BÖREĞİ







Malzemeler:
2 bardak ılık su
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
Yufkaları yağlamak için bir kase sıvı yağ
Yapılışı: Önce suyu cezvenin içine koyun ve ılık hale getirin hamuru hazırlayacağınız kabın içine yaş mayayı koyun ve ılıttığınız sütle suyu mayanın üstüne dökün şekeri ekleyin ve böylece maya ve şeker eriyene kadar elinizle karıştırın.  Sonra iki çorba kaşığı sıvı yağı ve tuzu ekleyin biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un eklemeye başlayın.  Elinize yapışmayacak bir hamur haline gelene kadar un ekleyin ve yoğurun…hazırlamış olduğunuz hamuru hiç bekletmeden 8 bezeye ayırın. Açabildiğiniz kadar ince açıp her yerini bolca yağlayın. Rulo sarın yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerini yağlayın elinizle bastırıp tepsiye hamuru yayın. Pişirmeden önce  tepside biraz bekletin. 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. 
Bu böreği istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz. Biz pazar kahvaltısında sadesini çok seviyoruz. Sizede denemenizi tavsiye ediyorum. Afiyet olsun:)