13 Haziran 2012 Çarşamba

Gözleme






Malzemeler:
1 kilo un
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
3,5 bardak ılık su
arasına sürmek için sıvı yağ

Yapılışı: Derince bir yoğurma kabına un elenir tuz ilave edilir. Ortası havuz şeklinde açılır, ılık bir bardak şekerli suda eritilen maya bu havuza dökülüp kabarması için beş dakika beklenir. Hamur kulak memesinden biraz daha yumuşak kıvamda, elimizi bırakana kadar yoğrulur. Hiç beklemeden bezelere ayrılır ve olabildiğince ince açılır, sıvı yağ ile yağlanır ve yufka katlama şeklinde her seferinde bir bir üstüne gelen yerler yağlanarak katlanır. Pişirmeden önce en az on dakika üzeri örtülü mayalanması sağlanır. Dinlenip mayalanan gözlemeler çok fazla inceltilmeden tavaya sığacak kadar daha oklavayla açılıp ısınmış olan teflon tavada orta ateşte kızarana kadar yakmadan pişirilir. Kızarmış olan tarafı çevrildiğinde tavada iken sıvı yağ ile hafif yağlanır. Bu işlem gözlemenin kızaran diğer tarafına yapılır. (Bazı yörelerde buna katmer denilmekte ama biz gözlemeyi  böyle biliyoruz. Acil durumlarda  hazır yufka kullanarak  yapıyorum, lezzet
 olarak aynı olmuyor ama idare eder.   Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder