13 Mayıs 2012 Pazar

Köbete








Malzemeler:
1 bütün tavuk
3 su bardağı pirinç
4,5 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
6 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
100 gr.margarin
1 paket kabartma tozu


Yapılışı: Tavuğu haşlayıp etini kemiklerinden ayırıp iri parçalar halinde parçalıyoruz. Bir tencereye 4,5 su bardağı tavuğun suyu bir çay kaşığı toz kırmızı biber ile kaynatıyoruz. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri içine döküyoruz. Suyunu çektirip kısık ateşte  demlenmesini sağlıyoruz. 
Hamuru: Derin bir yoğurma kabına unu eleyip tuzunu, kabartma tozunu ilave ediyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıp içine yarım kahve fincanı sıvı yağ döküp ılık suyla kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşakça bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru sert yoğurmayın açması zor olur. Üzerini nemli bezle kapatıp yarım saat dinlendirin.Bir tavada margarini eritip içine bir bardak sıvı yağı ilave ediyoruz. Hamuru üç bezeye ayırıyoruz, bezenin birisi diğerlerinden biraz büyük olacak. Büyük olan parça köbetenin kapağı olacak. Önce küçük olan iki bezeyi açacağız. Açtığımız beze mantı inceliğinde açılıp yağlanacak. Gözleme katlar gibi en son zarf şeklinde olacak aşamaları yukarıda görebilirsiniz her katlamada arasına yağ sürülecek.Böylece pişince araları kat kat olacak.  Açıp yağladığımız parçaları zarf şekline getirip bir kenarda üzeri nemli bezle örtülü dinlendireceğiz. Fırın tepsisini yağlayıp ilk önce açtığımız bezeyi tepsi seklinde ve büyüklüğünde açacağız.Bu işlemi yaparken dikkat edeceğimiz nokta hamurdaki yağı dışına taşırmadan yani hamuru patlatmadan açmak. İlk parçayı tepsiye yerleştirip yine yağlıyoruz. Diğer parçayı aynı şekilde açıp tepsideki hamurun üzerine seriyoruz. Pişirdiğimiz pilavı harmanlayarak karıştırıp hamurun üzerine yayıyoruz.(pilav soğuk olmalı) Üzerine tavuk parçalarını dizip karabiber serpiyoruz. Kapak için açtığımız parçayı bu malzemelerin üzerine örtüyoruz kenarlarını pili pili kıvırarak alttaki yufka ile üstteki yufkayı birleştirip kapatıyoruz.  Üzerine yağ sürüp 180 derecede fırında pişiriyoruz. Fırından çıkınca üzerini bezle örtüp dinlendiriyoruz. Kare kesip servis yapıyoruz. Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder