4 Eylül 2012 Salı

Domates sosu ile top biber turşusu




Malzemeler
5 kilo domates
1 kilo kırmızı yağ biber
1 kilo acı top biber
1 bağ maydanoz
1 baş sarımsak
2 çorba kaşığı turşu tuzu
1 su bardağı sirke
3 çorba kaşığı şeker
10 adet kapağı yeni cam kavanoz

Yapılışı: Domatesleri iyice yıkayıp robottan geçirin ve derin bir tencereyle, harlı ateşte suyu uçana kadar kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısın. Bu arada kırmızı biberleri yıkayıp çekirdeklerini temizleyip robottan geçirin. Çok fazla çekip su gibi yapmayın, bira iri kalsın. Top biberlerin saplarını kesip, iğneyle bir kaç yerden delin. Maydanozları yıkayıp, doğrayıp hazırlayın. Sarımsakları soyup doğrayın. Domatesin suyu uçunca önce tuz ve şekeri ilave edip ardından kırmızı biberi tencereye ekleyin beş dakika kaynatın. Sonra top biberi ilave edip beş dakika kaynatın. Ocağın altını kapatın maydanoz, sirke ve sarımsağı ilave edip iyice karıştırın. Tuzunu kontrol etmeyi unutmayın, gerekirse ilave edin. Kavanoz kapaklarını ve kavanozları kaynatıp steril hale getirin. Sosu kavanoza doldurup ağzını kuru temiz bir bezle silip kapağı sıkıca kapatın. Kapaklar yerde olacak şekilde ters çevirerek dizip, üzerini örterseniz konservelerin kapakları tutar. Ben soğuyunca bir gecede buzdolabında bekletiyorum, kapaklar daha iyi kilitleniyor. Kışın her yemeğin yanına, hatta kahvaltı ve günlerde bile ikram ediyorum. Sunum aşamasında dilerseniz üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Eğer açmış olduğunuz kavanozu hemen tüketmeyecekseniz, mutlaka buzdolabında ve üzerine hava almaması için zeytinyağı döküp saklayın. Bozulmasını önlemiş olursunuz. Acı seviyorsanız mutlaka deneyin derim. İsterseniz top biberi yarım kiloda kullanabilirsiniz. Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder