20 Aralık 2012 Perşembe

Keşmeşe


Malzemeler:
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya 
Kızartmak için bol sıvı yağ

Yapılışı:
    Öncelikle bu ekmeklerle ilgili biraz bilgi vermek isterim. Bakıldığında konya pişisi dersiniz ama bu tatar türklerinin geleneksel bir hamur işidir. Kayın validemden öğrenmiştim; kendileri tatar gelinidir. Bende birazcık sayılırım.
   Hamur yoğurma kabına un, tuz, maya alınır el yakmayacak  kadar sıcaklıkta su ile yumuşak bir hamur yoğurulur. Ekmek hamuru yumuşaklığında olacak. Bir saat kadar üzeri kapatılıp mayalanması için beklenir.  Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Bu işlemi yapmak için yanınıza bir kase dolusu su alın, elinizi ıslatarak yuvarlak şekilde elinizle incelterek şekillendirin. Ortasını parmağınızla delip yağda kızartın. Delmeden yağa bırakırsanız su ile açıldığı için yağ sıçratabilir. Kızaran hamurları havlu peçetenin üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Sıcak sıcak servis yapın . Afiyet olsun:) 

Not: Fırından hazır alacağınız ekmek hamurundan da yapabilirsiniz. Hamurları su ile değilde sıvı yağ ile de şekillendirebilirsiniz. Bu ekmekleri konya pişisine  benzetirler. Farkı yapıp yediğinizde anlarsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder