6 Ocak 2013 Pazar

Zeytinyağlı yaprak sarması



Malzemeler:
5 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yenibahar
2 kesme şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü
yarım limonun suyu
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
yarım kg salamura asma yaprağı
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı kaynamış su

Yapılışı:
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.  
2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun ve sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı yenibahar(dolma baharatı), 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve maydanozu tencereye ilave edip,1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.  
Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla  4-5 kez suyu değiştirerek yıkayın.   Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın. Her bir yaprağı avucunuz içine alın, Parlak tarafı alt mat tarafı üst olacak şekilde ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun ve yaprağı sigara böreği gibi sarın. (Sarılınca dış yüzeyleri parlak olacak) Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz). Üzerlerine sarmaları dizin. En sonunda üzerilerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
Yaprakların üzerine bir tabak kapatın, 2 su bardağı kaynamış su ekleyin ve tencereyi ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. Piştikten sonra soğuyana kadar tencereyi açmayın yapraklarınız kararır. Sarmaları soğutup servis tabağına dizin. limon dilimleri  ile süsleyip servis yapın. Afiyet  olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder