6 Temmuz 2012 Cuma

Mantı (Mantı kalıbıyla)









Malzemeler:
Hamuru :
6 su bardağı un
2 yumurta
2 çay kaşığı tuz
yaklaşık 1 su bardağı süt


İç malzemesi:
400 gr. kıyma
1 kuru soğan
karabiber, tuz


Sos:
yarım kilo yoğurt
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı toz biber


Yapılışı: Yoğurma kabına unu eleyin, ortasın havuz yapın tuz serpin ve yumurtaları kırın. Sütü ilave edip sert bir hamur yoğurun. Hamuru iyi toplamak için yoğururken  bir iki kez ellerinizi ıslatın. En az 1 saat dinlendirin. Bu arada soğanı rendeleyin kıyma, tuz, karabiber ekleyip yoğurun. Hazırladığınız kıymalı iç malzemeyi buzdolabında bekletin. Dinlenmiş olan hamuru 12 bezeye ayırıp yuvarlayın. Kullanacağınız kalıbın büyüklüğünde bezeyi açın, açmış olduğunuz pazıyı kalıbın üzerine yayıp hafifçe bastırın. Böylece kıyma yuvaları belirginleşecek ve içleme işlemi kolaylaşacak. Yuvaların tamamını kıyma ile doldurup, üzerine kapatmak için bir beze daha açın. Kapak olacak pazının tamamı hafifçe ıslatın. Böylece iki pazı birbirine iyice yapışır ve açılmaz. Kapak kapatılınca elimizle iyice bastırıp, merdane ile üzerinde bir kaç tur gezdirip mantıların kalıbın altına geçmesi ve kesilmesi sağlanır. Kalıp ters çevrilip hafifçe vurarak mantılar yuvalardan çıkarılır. Çıkan mantılar uygun bir kaba dizilir. Mantılar hazırlanınca bir tencerede 2 litre su kaynatılır, 1 tatlı kaşığı tuz eklenir hazırlanan mantılar ilave edilip yaklaşık on, on beş dakika pişirilir. Servis tabağına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağ gezdirilir.(Lezzet olarak   hiçbir farkı olmayan bu mantı hem pratik hemde görüntü olarak değişik. ) Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder