24 Kasım 2012 Cumartesi

ANNEMİN AŞURESİ

Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı mısır
1 çay bardağı kırık  pirinç
1 su bardağı fındık
1 su bardağı fıstık
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı badem
1 su bardağı nar
1 elma

1 armut
1 ayva
1 portakalın kabuğu
1 su bardağı kuru üzüm
10 tane kuru kaysı
10 tane incir
1 kahve fincanı kuş üzümü

1 kahve fincanı bal
1 kilo toz şeker
1 kahve fincanı hindistan cevizi
2 çorba kaşığı çam fıstığı
1 su bardağı süt
5 karanfil
1 çorba kaşığı gül suyu


Yapılışı: Bir gece önce kuru fasulye ve nohut soğuk suda ıslatılır. Buğday yıkanıp tencereye 15 bardak soğuk su ilave edilip bir saat kaynatılır. Bu arada üzerindeki köpükler alınır. Tencere ağzı kapalı ertesi güne kadar dinlendirilir. Geceden ıslatılan nohut ve fasulye ayrı ayrı haşlanır. Derince bir tencereye buğday, fasulye , nohut, kırık pirinç, mısır, eklenip kaynamaya alınır. Suyu az gelirse soğuk su ilave edilir. (soğuk su buğdayın nişastasını bırakıp koyulaşmasını sağlar) Ayrı bir tencerede yıkanmış olan kuru üzüm,  küp doğranmış kuru kaysı, çekirdekleri temizlenip doğranmış incir komposto gibi kaynamaya alınır. Üzümler şişene kadar kaynatılır. Bu arada ayrı bir kapta kuş üzümleri bir su kaynatılıp süzülür. Portakal kabuğu 3 kez kaynatılıp süzülür. Elma, armut, ayva kabuğu soyulup küp doğranır ve bir bardak şeker ile yumuşayana kadar pişirilir. Kaynayan bakliyatların içine komposto, kuş üzümü, portakal kabuğu, ve toz şeker ilave edilir.(şeker ayarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz) Kaynama sırasında karıştırmayı ihmal etmeyin çok çabuk dibine tutar. Karanfili bir bardak su ile cezvede kaynatın tencereye istediğiniz miktarda ilave edin. tencerenin altını kapatmadan şeker kontrolü yapın gerekirse ekleyin. En son sütünü ilave edip bir taşım kaynatıp kapatın. Gül suyu ilave edip servis yapın. Badem ve fıstığı biraz kaynatıp kabuklarını soyun. Cevizi süslemek için servis esnasında kullanın aşurenin içine atarsanız rengi kararır. Kabuklarını soyarsanız içine atabilirsiniz. Fındık , badem, fıstık, çam fıstığı yarısını tenceredeki aşureye diğer yarısını süslemede kullanmak üzere bir kenara ayırın. İsterseniz robottan geçirip kullanabilirsiniz. Süslemede nar, çerez, hindistancevizi kullanın. Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder