17 Ekim 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI YEŞİL KÖY BİBERİ DOLMASI


Malzemeler
5 orta boy soğan
1 su bardağı zeytinyağı
50 gram dolmalık fıstık
50 gram üzüm
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
2 su bardağı pirinç için : 
1 kilo dolmalık yeşil biber 
3 adet kesme şeker
2 adet domates (dolmalık bibere kapak yapmak için)

Yapılışı:
Yağ tencereye konur. İnce kıyılmış soğan ve fıstık ilave edilip 1-2 dakika hafifçe çevrilir. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç de ilave edilip sadece 1-2 kez daha çevrilir. Yıkanmış ve sapları çıkarılmış üzüm, yenibahar, şeker, tuz, kekik, nane de eklenip 1-2 defa da bu şekilde karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp ateşten alınır. Dolmanın içi soğuyunca, ayıklanıp yıkanmış, kapakları kesilmiş ve içi temizlenmiş olan dolmalık biberlere bu malzeme doldurulur. Domatesin kabukları kesilerek biberler üzerine kapanır ve malzeme bitinceye kadar biberler doldurulur. Altı düz bir tencereye yan yana gelecek şekilde dizilir. 1,5 bardak kadar su konulur ve orta hararette yarım saat kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tencereden alınıp servis tabağına konulur. 
 Zeytinyağlı pişirilen yemeklerin soğuyana kadar kapağını açmayın. Ilınınca dolaba koyup ertesi gün servis yapın. Afiyet olsun:)

Not: Servis tabağına alınan dolmaların daha lezzetli ve parlak görünmesi için yarım limonun suyu bir kahve fincanı zeytinyağı ile çırpılıp dolmanın üzerine gezdirilebilir. Limon dilimleriyle süslenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder